Sećanje na one koji su branili otadžbinu

U subotu, 4. juna, otkriven je spomenik pripadnicima Vojske Jugoslavije i policijskih snaga koji su poginuli u borbama na Kosovu i Metohiji tokom 1998. i 1999. godine.

Spomenik u kasarni Vojvoda Petar Bojović u Leskovcu, zajedno su otkrili ratni komandant 549. motorizovane brigade penzionisani general-major Božidar Delić i Milan Simović, vlasnik kompanije Krupnik, koji je finansirao ceo projekat.

Episkop niški Arsenije je osveštao spomenik, a svečanosti su još prisustvovali zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Slađan Stamenković, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, penzionisani brigadni general Stojan Konjikovac, ratni komandant 122. interventne brigade Posebnih jedinica policije Dragan Živaljević, glavni vojni imam major Mustafa Jusufspahić, brojni veterani i građani.

Foto: Facebook.com/Herojska 549. mtbr.

IZVOR: FB / Herojska 549. mtbr. „Car Dušan Silni“

Spomenik se sastoji od monumentalnog postamenta sa ispisanim imenima svih jedinica Vojske Jugoslavije i policije, angažovanih u zoni odgovornosti 549. motorizovane brigade (opštine Prizren, Orahovac, Suva Reka, Đakovica i Gora), dok se na postamentu nalazi tenk T-55 u kojem je 11. avgusta 1998. godine poginuo komandir 3. čete oklopnog bataljona kapetan Željko Martinović. Spomen obeležje je podignuto na inicijativu veteranskog udruženja Herojska 549. motorizovana brigada Car Dušan Silni, uz podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Otkrivanju spomenika prisustvovao je i Stojan Stojanović, vojnik koji je vozio ovaj tenk u trenutku kada je pogođen.

Takođe, na postamentu se nalazi i 235 imena stradalih vojnika i policajaca, uključujući i 2 ruska dobrovoljca.

Autor: redportal.rs

#549. motorizovana brigada

#Božidar Delić

#Kasarna u Leskovcu

#Kosovo i Metohija

#Stojan Konjikovac

#Vojska Jugoslavije

#rat na Kosovu