Ovom događaju svake godine prisustvuje od 30.000 do 40.000 ljudi

Tradicionalno presvlačenje moštiju Svetog Zosima Tumanskog održano je danas u manastiru Tumane.

Gotovo milion ljudi poseti manastir tokom jedne godine i to ne samo iz Srbije, već iz svih krajeva sveta. Trenutno se privodi kraju izgradnja konaka za smeštaj hodočasnika i posetilaca. Konak će moći da primi 120 gostiju.

- Ruski monasi koji su boravili u manastiru Tumane između 2 rata su imali običaj da za praznik Svetog Zosima u litiji nose njegove mošti do isposnice. S obzirom na to da je sada manastir mnogo posećen, mi smo prebacili taj događaj i duhovnu svečanost na nedelju po Spasovdanu, što je ove godine 5. jun. Tada se mošti posle Svete liturgije iznose iz kivota, presvlače u novo odijanije, a delići stare odežde svetitelja se podele prisutnom vernom narodu na blagoslov. Potom, nošen na rukama sveštenika i vernog naroda, Sveti Zosim pohodi svoju isposnicu u kojoj je živeo i podvizavao se 🙏🏻 - objasnio je za RTS iguman manastira Dimitrije Plećević, prenosi Telegraf.rs.

Ovom događaju svake godine prisustvuje od 30.000 do 40.000 ljudi.

Manastir Tumane nalazi se 120 kilometara od Beograda i devet od Golupca, u podnožju golubačkih planina, okružen šumom na levoj obali Tumanske reke.

Prvi sačuvani zapisi o manastiru Tumane potiču iz 16. veka, a osnovan je u vreme pre Kosovskog boja, kao i mnoge zadužbine Moravske Srbije.

Sveti Zosim Tumanski važi za velikog iscelitelja. Bratstvo manastira je objavilo i knjigu sa mnogim svedočenjima o ozdravljenjima nakon molitvi upućenih ovom tumanskom zaštitniku 🙏🏻💞.

Manastir Tumane beleži sve veću posećenost svake godine, a jedan od razloga su upravo čuda koja se vezuju za ovo sveto mesto.

Autor: telegraf.rs

#Sveti Zosim

#manastir

#mošti

#tumane