Zabrinut za Zapadni Balkan

TIRANA: Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da podržava sve inicijative koje doprinose miru i stabilnosti u regionu, istakavši da Otvoreni Balkan ima potencijal da podigne ekonomsku saradnju na potpuno novi nivo, gde bi svi imali koristi i da bi doprineo da se svaka zemlja "pojedinačno bolje pripremi za Evropsku uniju"

- Međutim, i želim da budem vrlo jasan u vezi sa tim, inicijativa Otvoreni Balkan nije alternativa članstvu u Evropskoj uniji - rekao je Pahor za Albanijan post, napomenuviši da "nijedna regionalna saradnja nije alternativa članstvu u EU".

Govoreći o odnosu Beograda i Prištine rekao je da su "početne pozicije obe strane, i Beograda i Prištine, veoma različite", "verovatno i više nego u prethodnim vladama" na Kosovu i Metohiji.

- Izgleda da postoji nedostatak poverenja između 2 strane - rekao je Pahor.

- Zabrinut sam zbog uticaja rata u Ukrajini na stabilnost Zapadnog Balkana i pozivam lidere da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi pogoršala situaciju u regionu - istakao je Pahor.

- U principu, ujek je na državama da se dogovore o zajedničkim granicama. Države snose odgovornost za svoje susedske odnose i miran razvoj događaja. Ali u slučaju Zapadnog Balkana, više sam uveren da bi eventualna promena granica između Kosova i Srbije dovela do promene granica u Bosni i Hercegovini, a to bi dovelo do rata - rekao je Pahor.

- Čvrsto verujem da je gotovo nemoguće da se promena granica odvija mirnim putem - zaključio je.

Autor: tanjug.rs / redportal.rs

#Balkan

#granice

#pahor

#rat