Da, dobro ste pročitali. ☘

U studiji iz 2007. godine, Mi-Jeong Jeong sa Nacionalnog instituta za poljoprivrednu biotehnologiju u Suvonu u Južnoj Koreji i njegove kolege, tvrdili su da su uspeli da identifikuju biljne gene koji mogu da čuju i reaguju na muziku, nakon što su obavili jedan test u kom su koristili pirinač i Betovenove kompozicije.

U manje naučnoj, ali podjednako fascinantnoj studiji koju je 2009. sprovela ekipa emisije “Razbijači mitova“ (Mythbusters), proučavana je veza između muzike i biljaka.

U toku tih mesec dana, koliko je trajao eksperiment, grašak je “slušao” hevi metal i klasičnu muziku u samostalnim staklenicima. Druge biljke su bile izložene običnom govoru i lepim rečima.

Na kraju eksperimenta, najviše je napredovao grašak koji je slušao hevi metal.

Istraživanje koje je 2014. sproveo Univerzitet Osmanija u Hajderabadu u Indiji, izložilo je 30 ruža indijskoj klasičnoj muzici, vedskim napevima, zapadnoj klasičnoj muzici i rok muzici. Eksperiment je trajao 60 dana, a glavni cilj je bio da se utvrdi da li i kako muzika utiče na biljke.

Rezultati su pokazalida ruže koje su bile podvrgnute vedskim pesmama i indijskoj klasičnoj muzici daleko nadmašile po svom rastu i cvetu biljke koje su bile izložene drugim vrstama muzike.

Foto: Pexels.com/Disha Sheta

Još jedno istraživanje na ovu temu, sprovedeno je iste, 2014. Naučnici Hajdi Apel i Reks Kokroft sa Univerziteta u Misuriju otkrili su da male biljke gorušice reaguju na zvučne vibracije.

Kraljevsko hortikulturno društvo je otkrilo da biljke paradajza povoljno reaguju na ženske glasove, nakon što su slušali volontere koji su im čitali tokom perioda od 30 dana. U studiji su učestvovali i muškarci, ali biljke koje su bile izložene njihovom glasu, nisu pokazale naročitu reakciju.

Pojedini naučnici tvrde da biljke zapravo reaguju na vibracije koje stvara ljudski glas. Sa druge strane, neki tvrde da su ove studije manjkave i da ne dokazuju ništa.

Autor: Krstarica

#Muzika

#biljke

#cvece