Borbe duž cele linije fronta, ulični sudari u Severodonjecku

Glavni štab ukrajinske vojske je izjavio danas da je najmanje 5 napada ruske armije odbijeno u poslednja 24 sata u regionima Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini.

Vojska je izjavila da su ruske snage pokušale jurišne operacije uz pomoć posebnih jedinica, sabotera i izviđačkih grupacija u dva regiona oko Donjecka. Dodali su da je napad bio neuspešan, kao i da su se ruske snage povukle na svoje početne pozicije.

Dalje su naveli da su određeni delovi ruske 150 motorizovane divizije pretrpeli značajne gubitke od minimum 50% u brojnom stanju, opremi i nauružanju - posebno u oblasti oko grada Popasna, oko 50 kilometara jugoistočno od grada Severodonjecka.

Ukrajinski obaveštajci veruju da je moral nizak među ruskim jedinicama u regionu usled konstantnog odlaganja rotacije sa svežim trupama.

U regionu Slavjanska. zapadno od Severodonjecka, ruske jedinice nisu uspele u napadu na dva mesta, gde su pretrpeli velike gubite i nakon čega su se povukli. Pored navedenih regiona, ruske jedinice su pokušale proboj ka Bakhmutu, ali se i on završio neuspešno.

Uprkos gubicima koje je navela ukrajinska strna, ruska armija nastavlja sa konstantnim i teškim artiljerijskim udarima bombardovanjem duže cele linije fronta na istoku Ukrajine.

Prema posebnom izveštaju ukrajinske armije, ruske snage su napale ili napadaju konstantno 28 regiona Luganska i Donjecka u poslednja 24 sata.

Glavni štab armije je izvestio u stanju u Severodonjecku, strateški važnom gradu na severoistoku zemlje istočno od Harkova, izjavivši da ruske snage kontrolišu oko 80% grada.

Na kraju dodali su da veruju da se ruske snage spremaju na ofanzivu i u pravcu Harkova, konstantno vršeći udare artiljerijom i višecevnim raketnim lanserima.

Autor: redportal.rs

#50%

#Artiljerija

#Generalštab

#Istočni front

#Juriši

#Kijev

#Odbijeni

#Proboji

#Severodonjeck

#Udari

#Ukrajina

#bakhmut

#divizija

#gubici

#napadi

#ofanziva

#rusija

#višecevni raketni lanseri