Taktičke pobede po cenu velikih materijalnih ulaganja

Britansko miistarstvo odbrane očekuje da će ruska armija zauzeti kompletnu regiju Luganska u sledeće dve nedelje, sudeći prema poslednjoj obaveštajnoj proceni.

U izveštaju ministarstvo je izjavilo da je Rusija, nakon neuspeha u zauzimanju Kijeva, Moskva promenila strategiju u Ukrajini i fokusirala se na Donbas - region istočne Ukrajine koji formiraju Lugansk i Donjeck.

Delimično, dva dela Donbasa držale su proruske snage od 2014. godine. Od februara dva regiona proglasili su nezavisnost i sada nose imena Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika - zajedno čine oko jedne trećine teritorije Donbasa.

Sa druge strane vlada u Kijevu insistira da su dva regiona samo pod okupacijom Ruske Federacije. Republike nisu zvanično priznate ni od jedne vlade, osim vlade Rusije i Sirije, a ukrajinska strana odbija da direktno razgovara sa predstavnicima republike.

Kako je britanski izveštaj naveo:

Rusija je u procesu ostvarivanja taktičkog uspeha u Donbasu. Ruske snage su generisale ofanzivu i održavaju inicijativu na terenu pritiskajući ukrajinske snage. Rusija kontroliše preko 90% Luganske oblasti i u sledeće dve nedelje najverovatnije će uspostaviti punu kontrolu nad celim regionom. Rusija je ostvarila ove skore taktičke pobede plativši veliku cenu u resursima i koncentracijom snaga i vatrene moći samo na jedan deo linije fronta.

Izveštaj je takođe dodao da Rusija, sa druge strane, počinje da popušta na drugim delovima fronta, gde je naterana u odbrambene pozicije:

U odnosu na ruski originalni plana, nijedan od strateških ciljeva nije ostvaren. Da bi Rusija ostvarila bilo kakvu formu uspeha biće potrebna kontinuirana investicija ogromnih količina ljudstva i opreme na duži vremenski period.
pročitajte još

AUTOBUS UDARIO DEČAKA!

Autor: redportal.rs

#Britanija

#Britanska Obaveštajna služba

#Donbas

#Inicijativa

#Invazija

#Procene

#Ruska ofanziva

#Ruska vojska

#Taktički uspeh

#Ukrajina

#Ukrajinska ofanziva

#Velika Britanija

#donjeck

#istok Ukrajine

#jug

#kontrola

#lugansk

#odmbambene pozicije

#rat

#zemlje