Nazivaju je italijanskom Marin le Pen

Liderka Evropske konzervativne i reformske partije Đorđa Meloni, ujedno poslanica italijanskog parlamenta, već se pominje kao potencijalna prva premijerka Italije nakon izbora u junu 2023. godine.

Bivša ministarka omladine u Vladi Silvija Berluskonija, nalazi se na čelu partije Braća Italije, koja je u Senatu i Domu poslanika Republike Italije peta po broju mandata i predstavlja najjaču parlamentarnu opoziciju. Rođena je u Rimu, a njeni roditelji su sa Sardinije i Sicilije.

Mediji poput Fajnenšl tajmsa počeli su da je nazivaju italijanskom Marin le Pen, po francuskoj političarki desne orijentacije koja je na nedavno održanim predsedničkim izborima bila u drugom krugu sa aktuelnim predsednikom Makronom. Ipak, zanimljivo je da njena stranka nije član evropske partije Identitet i demokratija, gde se nalazi stranka Marin le Pen, već Evropske konzervativne i reformske partije, u kojoj je i britanska Konzervativna partija Borisa Džonsona, ali i kao partner stranka bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Njen politički uspon naglo je počeo nakon govora ispred bazilike Svetog Jovana u Rimu, kada je rekla:

Ja sam Đorđa, ja sam žena, ja sam majka, ja sam hrišćanka.

Autor: redportal.rs

#Evropska konzervativna i reformska partija

#Italija

#Italijanska političarka

#braća italije

#Đorđa Meloni