Globalni izveštaj iz 2019. svrstao je Indiju među 17 zemalja u kojima je "stres zbog vode" bio "ekstremno visok".

Na društvenim mrežama pojavio se snimak žene koja se penje na zid bunara da bi dobila vodu. Na snimku je istaknuta ogromna nestašica vode u nekoliko oblasti centralne indijske države Madja Pradeš, piše Bi-Bi-Si.

Na snimku se vidi kako se žena spušta u bunar bez užeta da bi došla do kapi vode. Ljudi u selu Gusija bili su primorani da preduzmu takve ekstremne mere nakon što su im bunari i bare presušili.

IZVOR: TW/@ANI_MP_CG_RJ

Nekoliko drugih oblasti širom Indije suočava se sa sličnom krizom nestašice vode. Video snimci koji prikazuju Indijance kako rizikuju svoje živote da bi dobili vodu često postaju viralni. U aprilu je sličan video pokazao ženu kako silazi u bunar u državi Maharaštra da donese vodu.

Globalni izveštaj iz 2019. svrstao je Indiju među 17 zemalja u kojima je "stres zbog vode" bio "ekstremno visok".

U izveštaju se navodi da su Madja Pradeš, Pendžab, Radžastan, Utar Pradeš, Gudžarat, Utarakand i Harijana među najteže pogođenim krizom.

U Madja Pradešu, nestašica vode je problem koji se ponavlja svakog leta. Državna vlada je obećala da će snabdevati svako selo vodom iz česme do 2024. godine. Ali voda za piće je i dalje nedostupna milionima ljudi.

- Moramo da se spustimo u bunar da prikupimo vodu. Postoje tri bunara [ovde], svi su skoro isušeni. Nijedna ručna pumpa nema vodu - rekla je jedna žena novinskoj agenciji ANI.

Autor: redportal.rs

#Indija

#bunar

#nestašica

#voda