Za svoj poseban papirni avion, trio je odlučio da koristi CKS22 100GSM, koji je jedan od najtvrđih i najkvalitetnijih 100GSM papira na svetu, prema Šin Mu Džunu.

Tri velika fana origamija i pravljenja papirnih aviona nedavno su poništili svetski rekord za najdalji let avionom od papira postigavši zapanjujuću udaljenost od 77,134 m.

Dana 16. aprila 2022, na zatvorenom sportskom mestu u Daeguu, u Južnoj Koreji, Kim Kju Tae je uspeo da obori svetski rekord za najduži let papirnim avionom svakim od svojih 8 bacanja. Prethodni rekord od 69,14 m, koji su postavili Džo Ajub i Džon M. Kolins, niko nije mogao da obori deceniju, ali je Kim uspeo da ga obori u svih svojih 8 izmerenih pokušaja (71,813 m je najkraći i 77,134 m najdalji).

Foto: Guinness Records/ Guinness Records

Kim Kju Tae je jedan od najboljih bacača papirnih aviona na svetu, ali čak i njegova ruka na raketni pogon može učiniti malo da obori svetske rekorde ako nedostaje dizajn aviona i kvalitet izrade. Ali on nije sam radio na ovom projektu, već sa Či Ji Đijan, koji je dizajnirao avion, i kolegom iz Južne Koreje Šin Mu Džun, koji je imao zadatak da presavije papir. Zajedno su postali nezaustavljiva sila.

Zanimljivo je da Či, koji dolazi iz Malezije, nije bio prisutan u Daeguu na događaju koji je obarao rekord, a nikada ranije nije ni sreo svoje kolege lično. Zajednica za pravljenje papirnih aviona je očigledno globalna i oni su bili u mogućnosti da koordiniraju i iznesu svoje planove onlajn.

- Zajednica papirnih aviona je mala, ali globalna, po tome što se svi poznaju onlajn. Poznajem Šina skoro deceniju i stalno smo razgovarali o novim načinima da letimo više, dalje i duže putem e-pošte i društvenih medija - rekao je Či.

Foto: Guinness Records/ Guinness Records

Dok se papirni avioni smatraju samo igračkama od strane mnogih ljudi, za one koji ih grade i lete takmičarski, oni su složene kreacije koje se u velikoj meri razlikuju u pogledu papira koji se koristi, geometrije i težine.

- Bilo da ostane u vazduhu što je duže moguće ili da leti najdalje, dizajn može uveliko da varira sa beskonačnom kombinacijom vrste papira, težine, geometrije i ravnoteže. Neki avioni na daljinu su precizne mršave strelice, a neki su jedrilice koje lete sporije, ali imaju tendenciju da imaju sopstveni um - rekao je Či Ji Đijan za Ginisove rekorde.

Za svoj poseban papirni avion, trio je odlučio da koristi CKS22 100GSM, koji je jedan od najtvrđih i najkvalitetnijih 100GSM papira na svetu, prema Šin Mu Džunu. Bio je to isti tip papira koji su Ajub i Kolins koristili za pokušaj svetskog rekorda 2012.

Uvereni su da njihove kreacije mogu da lete i preko 80 metara, pod uslovom da pronađu prostranije zatvoreno mesto, a takođe razmišljaju o postavljanju rekorda za "najduže leteće papirne letelice" (trajanje), koji je postavio Takuo Toda iz Japana (29,2 sekunde) .

IZVOR: YT / Guinness World Records

Autor: redportal.rs

#AVION

#Ginisova knjiga rekorda

#let

#papirni avion