Uzeli su uzorke sa 10 lokacija širom džinovske livade morske trave u zalivu Šark 2012. i 2019. godine.

Tim naučnika je nedavno objavio da se ogromna livada morske trave koja pokriva površinu 3 puta veću od Menhetna sastoji od klonova iste biljke, što je čini najvećom biljkom na svetu.

Elizabet Sinkler, viši naučni saradnik u Školi bioloških nauka i Instituta za okeane na Univerzitetu Zapadne Australije, i njen tim su neko vreme proučavali morske trave hladne vode u južnoj Australiji, nadajući se da će razumeti više o njihovoj genetskoj raznolikosti. Uzeli su uzorke sa 10 lokacija širom džinovske livade morske trave u zalivu Šark 2012. i 2019. godine, ali kada su sekvencionirali DNK iz uzoraka, bili su šokirani kada su otkrili da je to ista biljka.

- Često nas pitaju koliko različitih biljaka raste na livadi morske trave. Ovde smo koristili genetske alate da odgovorimo na to. Odgovor nas je definitivno iznenadio, samo JEDAN! To je to, samo jedna biljka se proširila preko 180 km u zalivu Shark Bai, što je čini najvećom poznatom biljkom na Zemlji - rekla je Sinkler.

Tehnički, ovo nije samo jedna velika biljka, već milioni. Međutim, svi su to klonovi jedne biljke koja je izrasla iz jednog semena pre više od 4.500 godina. Od tada se širi prosečnom brzinom od 35 centimetara godišnje, a sada pokriva oko 200 kvadratnih kilometara.

U studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the Roial Societi B, istraživači takođe primećuju da se čini da je najveća svetska biljka izuzetno otporna. Nekako je uspela da se prilagodi uslovima koji bi se smatrali izuzetno stresnim za većinu biljaka.

- Čini se da je zaista otporna, doživljava širok raspon temperatura i saliniteta plus ekstremno visoke uslove osvetljenja, što bi zajedno obično bilo veoma stresno za većinu biljaka - rekla je dr Elizabet Sinkler.

eruje se da je biljka Posidonia Oceanica u Mediteranu stara 100.000 godina.

- Pojedinačni klonovi morske trave mogu postojati skoro beskonačno ako se ne ometaju, jer se oslanjaju na vegetativno, horizontalno širenje rizoma, a ne na seksualnu reprodukciju.

IZVOR: YT / Marine Technology TV

Autor: redportal.rs

#Nauka

#Posidonia Oceanica

#biljka

#najveća biljka na svetu