Pandemija ga je dovela do spoznaje da je život kratak da bi gubio vreme

Majkl Lin stigao je u kompaniju Netfliks 2017. godine na mesto softverskog inženjera, a njegov život izgledao je poput sna. Zarađivao je 450.000 dolara godišnje, dobijao besplatnu hranu i imao plaćeno slobodno vreme. Međutim, zatim se sve promenilo.

Iako je na početku mislio kako je potpisao "večni" ugovor sa radnim mestom, Majkl koji živi u Kaliforniji, četiri godine kasnije dao je otkaz, a svi su ostali u čudu zbog njegove odluke.

- Rad u Netfliksu bio je kao biti plaćen za rad na studijama slučaja o kojima učite na MBA programima. Svim zaposlenicima omogućili su da stiču znanje, i ja sam svakoga dana učio toliko toga - započeo je Majkl za Insider.

Tokom sledeće dve godine, sjaj se počeo gubiti, a Majkl tvrdi da je delovalo kao da su se projekti i sastanci "stopili u jedno" te da je inženjerski rad počeo izgledati kao copy-paste.

- Zatim je nastupila pandemija koronavirusa. Ured se zatvorio, a svi moji omiljeni delovi posla - druženje, saradnici, pogodnosti - nestali. Ostao je samo rad, u kojem više nisam uživao - rekao je.

Majkl je "želeo imati veći učinak" te je proveo dve godine umrežujući se i prijavljujući se za svaku ulogu menadžera proizvoda koju je mogao pronaći. Ipak, tvrdi, sve je bilo uzaludno jer Netfliks nije imao nikakve procese koji su podržavali horizontalne promene uloga.

Tada, on je izgubio motivaciju, ali i prestao uživati u svojoj velikoj plati.

- U početku sam zarađivao novac i neprestano učio nove stvari. Sada sam samo zarađivao novac, bez napredovanja - rekao je Majkl čiji su se ciljevi razlikovali od ciljeva njegovog tima - njegovo interesovanje bilo je usmereno ka poduzetništvu.

- Počeo sam se osećati kao da ponavljam istu grešku u karijeri. Ostajao sam na poslu koji mi nije odgovarao duže nego što sam trebao. Moja jedina motivacija na kraju je postala pokušaj da ne dobijem otkaz - rekao je.

Ipak, pandemija ga je dovela do spoznaje da je život kratak da bi gubio vreme.

- Odgađao sam svoje snove, a pandemija me podsetila da možda sutra neću biti ovde da ih sledim. Bojao sam se da će na mojoj nadgrobnoj ploči stajati: 'Ovde leži Majkl. Proveo je život radeći posao koji nikada nije voleo - prisetio se.

Nakon dve sedmice provedene u razmišljanju, uprkos protivljenju svojih roditelja, odlučio je razgovarati sa svojim menadžerom i uskoro je sedio na poslednjem sastanku gde je napokon postao "slobodan".

- Mislio sam da će moj život biti gotov nakon odlaska iz Netfliksa. Brinuo sam se da neću imati društveni život, jer se pre sve vrtilo oko posla. Ali dogodilo se suprotno. Upoznao sam više ljudi kroz pokretanje vlastitog posla - druge poduzetnike, pisce i kreatore - rekao je Majkl.

Danas, osam meseci nakon otkaza tvrdi da je to najbolja odluka koju je učinio.

- Odlučio sam se u potpunosti posvetiti radu za sebe. Iako tek počinjem, verujem da će se dogoditi dobre stvari ako radim posao koji mi daje energiju. Osećam duboki mir u sebi i nepokolebljivu veru da će sve biti uredu - zaključio je Majkl.

Autor: redportal.rs

#Majkl Lin

#Netfliks

#inženjer