Male tajne

Sigurno ne volite kada vam se desi neka nepredviđena situacija i neželjene kapljice završe na odeći 🤨. Nemojte brinuti, ne morate više bacati odeću zbog fleka!

Možemo se isprljati mnogim stvarima, a ovde su saveti za najčešće fleke koje mogu da nam upropaste dan, prema pisanju Magazina Novosti.

Za fleke od voća potopite odeću u kiselo mleko ili jogurt i ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga, operite prema uputstvu za pranje, u zavisnosti od vrste garderobe.

Za fleke od sladoleda dovoljno je da garderobu samo natopite u kiselu vodu, a potom operete u mašini.

Za skidanje fleka od karmina koristite lak za kosu. Poprskajte preko mrlje i ostavite desetak minuta. Isperite u vodi i stavite na pranje.

Skidanje fleka od pudera zahteva da reagujete odmah. Najbolje sredstvo za ove fleke je pena za brijanje. Nanesite je preko mrlje, utrljajte mekim sunđerom i isperite. Na isti način, potom, utrljajte malo deterdženta za sudove, dok u potpunosti ne otklonite mrlju.

Mrlje od čokolade natopite benzinom za čišćenje i osušite fenom. Nakon toga dobro iščetkajte. Takođe, i alkohol uspešno čisti fleke od čokolade.

Foto: Pixabay.com/Giorgio Giorgi

Mnogima se često desi da se isprljaju kafom, pogotovu ako je u pitanju ona jutarnja kada ste pospani i niste se još uvek razbudili 😴. Najvažnije je da ne trljate fleku i da brzo odreagujete. Postoji nekoliko načina da očistite kafu. Možete naneti četkicom glicerin pomešan sa žumancetom. Ostavite da odstoji, pa isperite mlakom vodom. Drugo rešenje je da rastvorite deterdžent za sudove, vodu i so i četkajte dok fleka ne izbledi. Takođe, gazirana mineralna voda je efikasna za ovakve mrlje, ako je pospete odmah, čim se kafa prosula. Mehurići će odstraniti nečistoću. Zatim mrlju istrljajte deterdžentom za pranje sudova u koji je dodato malo vode i soli. 

Često nam se desi da na odeći ostanu fleke od dezodoransa. Iako majice redovno perete, zbog hemikalija u dezodoransu, ove fleke je vrlo teško ukloniti. Međutim, evo nekoliko načina da ih očistite. Žute mrlje od dezodoransa najlakše se uklanjaju belim sirćetom. Samo nanesite sirće i ostavite da odstoji pola sata, a potom regularno operite odeću. Možete i da nakvasite deo na kojem se nalazi fleka i stavite jednu kašiku soli, zatim dobro utrljajte. Ostavite da so bude na fleki 8-12 sati. Operite so i ponovite postupak još jednom i operite odeću u mašini kao što je inače perete. Za sledeći trik vam je potrebna votka. Sipajte na fleku i ostavite da deluje par minuta, potom operite odeću na kojoj je bila fleka. 

Autor: magazin.novosti.rs

#fleke

#odeća

#uklanjanje