Ocenila da su problemi sa cenama i briga o snabdevenosti uzrokovani spoljnim faktorima

Ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da nema mesta panici kada je reč o cenama i snabdevenosti životnim namirnicama.

Ona je ocenila da su problemi sa cenama i briga o snabdevenosti uzrokovani spoljnim faktorima i dešavanjima u svetu.

- Mnogo očekujemo od mera koje bi trebalo da donese Centralna evropska banka a odnose se na zaustavljanje inflacije, jer je inflacija koju osećamo uvezena i dok Evropska centralna banka ne preduzeme mere nećemo ni mi ovde osetiti boljitak - rekla je Matić za Tanjug.

Navela je da se posle donošenja ovih mera očekuje olakšanje.

Dodala je da je snabdevanje kod nas, a posebno kad je reč o hrani bolje nego u mnogim drugim zemljama i da je tako bilo i za vreme kovida.

- Videli smo da je bilo problema, pogotovu zbog špekulativnih radnji recimo oko šećera. Neodgovorni trgovci, zelenaši su kažnjeni i biće procesuirani i takva ponašanja država neće tolerisati. Promptno smo reagovali i brzom akcijom i poreske i tržisne inspekcije i policije - rekla je ona.

Navela je da kazna za ovakve radnje, pored novčane, može da bude i zabrana bavljenja trgovinom.

Matić je naglasila da nema mesta panici kada je reč o šećeru i da naša zemlja proizvodi sasvim dovoljno šećera za svoje potrebe i izvozi ga a trenutno šećerane isporučuju maloprodajnim lancima duplo veće količine šećera od uobičajenih kako bi se stvoreni pritisak smanjio.

Navela je da je sada blago porasla potreba za šećerom zbog pravljenja džemova i sokova ali da je problem koji je postojao bio pruzrokovan špekulativnim radnjama.

- Takođe i činjenicom da smo mi u jednom trenutku imali kilogramska pakovanja sa manjom cenom od većih pakovanja i da su firme koje se bave preradom shavtile da im je jeftinije da kupuju na veliko kilogramska pakovanja nego veća pakovanja. U tome je došlo do poremećaja a kada je vlada donela uredbu i ova pakovanja i cenu kilogramsku nivelisala došlo je do otklanjanja ove nelogičnosti, koja je bila jedan od uzroka poremećaja - rekla je ministarka.

Autor: Tanjug

#Tatjana Matić

#cene šećera

#spoljni faktori