Kijev dobija najmodernije nemačke protivvazdušne rakete

Nemačka će poslati najnaprednije naoružanje koje poseduje u Ukrajinu. Među mnogim sistemima, vlada je odlučila da dostavi i IRIS-T protivazdušni sistem.

Rakete su originalno zamišljene da budu lansirane u vazduhu i da budu zamena američkima AIM - 9 Sidewinder raketama. Od njih je nastala i zemljana varijanta - IRIS-T SL. Postoje dve verzije sistema, kratkog i srednjeg dometa.

Izveštaji su počeli da cure sredinom maja da nemačka vlada razmatra da pošalje ove sisteme u Ukrajinu, dok su neki izvori navodili da bi on mogao da se nađe na ratištu do novembra.

Kako je nemački kancelar Šolc rekao:

Protivvazdušni sistem je najmoderniji sistem koje nemačke vojne zalihe mogu da ponude, one će omogućiti Ukrajini da zaštiti ceo jedan grad od ruskih vazdušnih udara.

IZVOR: YouTube / Defence Simplified

Operativno testiranje sistema završeno je tek u januaru ove godine, Švedska (koja takođe zajedno sa Nemačkom učestvuje u razvoju ovih sistema) uvela je u operativnu upotrebu verziju kratkog dometa još 2019. godine.

Šolc je takođe još naveo da će njegova vlada dati ukrajini jo protiv baterijsih radara, sistemi koji služe za detektovanje artiljerijske vatre i precizno određivanje lokacije sa koje dolaze. Pored navedebog, naveo je da će Nemačka koordinisati sa SAD dostavu višecevnih raketnih lansera ukrajinskoj vojsci.

Mnogi kritičari optužuju kancelara Šolca da je previše oprezan u opremanju Ukrajine Tokom današnjeg obraćanja iskoristio je šansu da naglasi koliko je nemačka izašla van svog okvira ponašanja u pomoći i koliko je poslala, nazvavši raskid sa nekadašnjom politikom vlade da nema naoružavanja strana u konfliktima "Hrabrim". Na kraju ponovo je ponovio da Nemačka stoji iza Ukrajine i da joj daje snažnu podršku.

Autor: redportal.rs

#Invazija

#NATO

#Nemačka

#Oružje

#PVO

#Protivvazdušna odbrana

#Raketni sistemi

#SAD

#Sistemi

#Ukrajina

#Ukrajinska vojska

#Za Ukrajinu

#bajden

#najmodernija

#najmoderniji

#odbrana grada

#putin

#rat

#rusija

#specijalna operacija

#šolc