Dodatni nameti na rusku sirovu naftu u nadi da će je na taj način učiniti nekompetitivnom sa ostalima na tržištu

Prema poslednjim izveštajima, EU razmatra uvođenje tarifa na rusku naftu ako neko od članica bloka odbije da uvede odredbe najnovijeg usvojenog paketa sankcija.

Ranije ove nedelje, članice EU su postigle dogovor o delimičnoj zabrani uvoza ruske nafte. Ograničeni embargo će uticati na oko 75% uvoza ruske nafte, sa ciljem da do kraja godine se taj postotak popne na 90%.

Međutim, mere dozvoljavaju privremeno izuzeće članica koje se snabdevaju preko naftovoda, odredba koja je dodata da bi se privolele zemlje poput Mađarske, Češke i Slovačke koje su blokirale predlog skoro mesec dana. Izuzeće kako se navodi, nije došlo sa prikačenim vremenskim rokom što podstaklo brige da bi Budimpešta mogla samo da nastavi da uvozi naftu bez ikakvig posledica.

Da bi izbegli ovakav scenarijo, EU traži načina da uvede tarife na rusku naftu za slučaju da mađarski premijer Viktor Orban odluči da odbije i da natavi sa kupovinom nafte.

Predlog uvođenja tarifa bi zahtevao većinski glas od strane 27 država članica, ako planira da se usvoji, za raliku od glasanja o uvođenju sankcija gde je bio obavezan pozitivan odgovor svih članica.

Ako se uvedu, cilj tarifa će biti da učine rusku naftu nekompetentnom na tržištu, time terajući Moskvo da prodaje jeftinije svoju naftu ili druge države da kupuju od Rusije po daleko većoj ceni.

Autor: redportal.rs

#EU

#Embargo

#Mađarska

#Nekompetitivna

#Ruska Federacija

#Slovačka

#Tarife

#pgraničenje

#rusija

#ruska nafta

#sankcije

#skuplja

#skuplje

#češka