Kanadski ministar tvrdi. "Ovo radimo da bismo spasli živote"

Kanada je danas saopštila da će posedovanje manjih količina droge biti privremeno dekriminalizovano u provinciji Britanska Kolumbija.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, probni period koji će prvi put biti sproveden u Kanadi trajaće tri godine. Prema odredbama, odraslima će biti dozvoljeno da poseduju do 2,5 grama opioida, kokaina, metamfetamina ili ekstazija.

Te supstance su i dalje ilegalne, ali odrasle osobe koje policija pronađe neće biti uhapšene ili optužene, niti će droga biti zaplenjena. Umesto toga, biće im pružene dodatne informacije o pristupu zdravstvenim ili socijalnim uslugama.

Britanska Kolumbija se prijavila za tu meru kako bi se otarasila narkomana ukoliko žele da potraže pomoć.

- Ovo radimo da bismo spasili živote, ali i da bismo ljudima koji koriste drogu pružili dostojanstvo i izbor - rekla je Karolin Benet, kanadska savezna ministarka za mentalno zdravlje i bolesti zavisnosti.

Gradonačelnik Vankuvera Kenedi Stjuart rekao je da je ta odluka "značajna revizija politike o drogama, favorizujući zdravstvenu zaštitu u odnosu na lisice". Program će trajati od 2023. do 2026. godine. Osnovne i srednje škole, ustanove za brigu o deci, aerodromi i vojska su isključeni iz njega.

Autor: redportal.rs

#Kanada

#droga

#legalizacija