Ruske mirovne snage su raspoređene u regionu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je danas da su granatirani položaji oružanih snaga te zemlje raspoređene na granici sa Jermenijom.

U saopštenju se navodi da su "od večeri 31. maja do noći 1. juna jedinice Oružanih snaga Jermenije gađale položaje azerbejdžanske vojske u pravcu naselja Agdam Tovuz i Zejlik u oblasti Kelbadžara".

Ministarstvo odbrane je dodalo da je azerbejdžanska strana preduzela odgovarajuće mere reagovanja.Krajem septembra 2020. intenzivirana su neprijateljstva u Nagorno-Karabahu, kao nastavak dugotrajnog sukoba, koji je rezultirao civilnim žrtvama.

Zaraćene strane su više puta pokušavale da postignu primirje, ali je uspeh postignut tek trojnim sporazumom koji je postignut sa Rusijom u noći 10. novembra. Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija dogovorili su potpuni prekid vatre, kao i razmenu zarobljenika i tela ubijenih.

Jerevan je Bakuu predao i okrug Kelbadžar i Lačin, kao i deo regiona Agdam, koji je od 1994. godine pod kontrolom nepriznatog Nagorno-Karabaha. Ruske mirovne snage su raspoređene u regionu.

Autor: redportal.rs

#Azerbejdžan

#Jermenija

#granatiranje

#granica