Garancije da će ukrajinski brodovi stići do Mediterana ako se uklone SVE mine

Ruske pomorske snage garantovaće slobodan prolaz ukrajinskim teretnim brodovima iz Crnog mora u Mediteran samo uslučaju da Ukrajina deminira sve svoje obalske vode, decidan je bio Sergej Lavrov ministar spoljnih poslova Ruske Federacije:

Apsolutno je važno da ukrajinski predstavnici očiste teritorijalne i obalske vode od mina. Ako se ovaj problem reši, onda će na otvorenom moru ruska mornarica osigurati nesmetani prolaz ovih brodova u Mediteran i dalje ka njihovim destinacijama. Sve što je do Ruske Federacije u ovom slučaju je garantovano pokriveno.

Ruske operacije u Ukrajini potpuno su poremetile svetske rezerve pšenice i uljarica, izazivajući globalnu nestašicu žitarica.

Prošlog petka ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da je 22 miliona tona pšenice (što je skoro polovina ukupnog ukrajinskog izvoza) blokirano od strane ruske mornarice kao i sve izvozne rute kroz Crno i Azovsko more.

Kremlj je više puta odbacivao sve optužbe da blokira izvoz žita iz Ukrajine, optužujući Zapad da je izazvao krizu u svetu.

Na jučerašnjem sastanku ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog predsednika Erdogana, Putin je ponovio da će Moskva podržati neometan izvoz ukrajinskog žita iz ukrajinskih luka. Rusija je takođe spremna da izveze značajne količine đubriva i poljoprivrednih proizvoda ako se sankcije koje je ograničavaju - ukinu.

Autor: redportal.rs

#Azovsko more

#Brodovi

#Crno more

#Deminirati

#EU

#Izvozne rute

#Kriza

#Minirano

#SAD

#Sergej Lavrov

#Turska

#Ukrajina

#Uljarice

#Volodimir Zelenski

#Zapad

#hrana

#izvoz

#nestašica

#pšenica

#rusija

#Žito

#žitarice