Povratak nemačke vojne moći?

Nemački plan da investira preko 100 milijardi evra u svoju armiju omogućiće Berlinu da dramatično proširi svoje borbene jedinice, izjavio je kacelar Olaf Šolc juče u medijima. Ovaj potez će od Nemačke načiniti najveću NATO vojnu silu u Evropi.

Potez je usledio nakon sastanka najvećih parlamentarnih stranaka u kome je dogovoreno da se usvoji posebni izuzetak i da se pristupi pozajmici novca koji će se uložiti u vojni potencijal zemlje.

Vladajuća koalicija morala je da osigura podršku opozicionih članova parlamenta da bi mogla da dobije dve trećine glasova i osigura usvajanje odluke - što je preduslov da bi se mogao izmeniti zakon u Nemačkoj. Direktno glasanje u cezi predloga se očekuje pre letnje pauze u radu parlamenta.

Šolc je na svom Tviter nalogu pohvalio postignut dogovor, ističući da će dodatne milijarde pretvoriti Bundeswehr (nemačku vojsku) u borbenu silu sposobnu da ispuni sve svoje zadatke bolje nego ikada pre.

Predlog za stvaranje posebnog vojnog fonda stigao je u februaru, samo nekoliko dana nakon početka specijalne operacije Ruske Federacije u Ukrajini.

Trenutno dve najveće armije u NATO nisu iz Evrope, a to su armija SAD i turska vojska.

Autor: redportal.rs

#100 milijardi

#Invazija

#Moćna armija

#Nemačka

#Nemačka armija

#Ruska Federacija

#Ukrajina

#februar

#investicija

#najveća u Evropi

#olaf šolc

#povratak

#rat

#vojska