Brojke zaraženih padaju

Broj novozaraženih korona virusom je iz dana u dan u opadanju, a takođe je smanjena i potreba za hospitalizacijom. Crvene zone u opštim bolnicama širom Srbije se zatvaraju, dok će se bolničko lečenje od sada odvijati samo u Batajnici, Mišeluku i Kruševcu.

Takođe, infektivna i pulmološka odeljenja od sada će lečiti samo non-kovid pacijente, dok će kovid ambulante pri domovima zdravlja nastaviti sa radom, odluka je Ministarstva zdravlja, nakon analize epidemiološke situacije u Srbiji. Pacijenti koji zahtevaju bolničko lečenje u ovom momentu su ljudi starijeg životnog doba sa pridruženim bolestima, te je nakon zaražavanja virusom neophodno pratiti njihovo stanje i lečenje, ali u bolničkim uslovima.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja doc. dr Predrag Sazdanović kaže da je situacija drastično drugačija, i da će za kovid pacijente koji zahtevaju bolničko lečenje biti rezervisane ove tri bolnice u Srbiji, dok će, recimo, pulmološka i infektivna odeljenja od sada zbrinjavati non-kovid pacijente.

- Na osnovu epidemiološke situacije i drastičnog smanjenja broja hospitalizovanih pacijenata od kovida 19, Ministarstvo zdravlja je odlučilo da hospitalizaciju pacijenata zaraženih kovidom preuzmu za to namenjene kovid bolnice - u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu. To znači da oni pacijenti koji su hospitalizovani u drugim ustanovama kao što su UKC Niš, UKC Kragujevac, opšte bolnice svugde u Srbiji, one pacijente koji su hospitalizovani drže do otpusta, a da nove pacijente koji budu zahtevali bolničko lečenje ne primaju u svoj hospitalni deo, nego da ih šalju u kovid bolnice u ova tri grada. Na taj način ćemo za par dana, postepeno osloboditi sve kapacitete infektivnih klinika, kao i odeljenja za pulmologiju od kovid pacijenata nakon njihovog otpusta kući, i otvoriti prostor za non-kovid pacijente - objašnjava Sazdanović.

Autor: Novosti.rs

#bolnice

#korona