Sistematski su kršili međunarodno pravo postavljajući mine u civilnim područjima.

Ruski plaćenici u Libiji, kako otkrivaju istražitelji Ujedinjenih nacija, sistematski su kršili međunarodno pravo postavljajući mine u civilnim područjima bez ikakvog pokušaja da obeleže njihovu lokaciju ili da uklone smrtonosne naprave.

Prema poverljivom izveštaju UN, koji će biti objavljen u narednim nedeljama, borci iz tzv. Vagner grupe, privatne vojne kompanije koju su zapadni zvaničnici više puta povezivali sa Kremljom, nameštali su zamke za moćno eksplozivno protivtenkovsko oružje, koje je odgovorno za smrt 2 deminera koji su radili za nevladinu organizaciju.

Zaključci izveštaja, koji je izradio stručni tim koji radi za komitet UN zadužen za praćenje režima sankcija. Prošlog meseca Guardian je otkrio da interni vojni memorandumi u Maliju povezuju Vagner grupu sa serijom tamošnjih masakra. Ova kompanija je takođe optužena i za kršenje ljudskih prava u ovoj centralnoafričkoj zemlji, gde se poslednjih meseci njeni borci bore protiv pobunjenika u ime vlade.

Navodni borci Vagnerove grupe takođe su optuženi i za ubistvo civila tokom sukoba u Ukrajini. Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, nedavno je priznao da je Vagner bio prisutan u Libiji na „komercijalnoj osnovi“, ali je ponovio zvanični stav Moskve da kompanija nema nikakve veze sa ruskom državom.

Istražitelji su takođe otkrili da Vagnerovi operativci uopšte nisu ni pokušali da ispoštuju međunarodno pravo kada su postavili protivtenkovske mine, zakopane duž puta u južnom Tripoliju, koji će verovatno koristiti civili nakon njihovog povlačenja.

Autor: Telegraf.rs

#bomba

#ljudsko pravo

#život