Teška situacija za ukrajinsku armiju na istočnom frontu ističe enormnu zavisnost od zapadnog naoružanja

Kako je izjavio zvaničnik ukrajinske Vlade, vojna pobeda protiv Ruske Federacije je malo verovatna ako SAD ne dostave potrebno teško naoružanje ukrajinskoj vojsci.

Aleksej Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika, izjavio je da američko oružje presudno za sudbinu Ukrajine i očuvanje njene nezavisnosti.

Američki zvaničnici su izjavili prošle nedelje da razmatraju ukrajinski zahtev za dostavom višecevnih raketnih lansera (MLRS) koje mogu da pogodo mete i do 300 kilometar audaljenosti u zavisnosti od tipa municije koji se koristi.

Arestovič je izjavio da čak i mala količina ovog naoružanja, samo 20 sistema, može biti presudna i napraviti prekretnicu u konfliktu sa Rusijom jer će omogućiti ukrajinskim snagama da se odbrane od dalekometnih ruskih napada.

Bez MLRS jedino što možemo da učinimo je da stabilizujemo front.

Sa druge strane, naoružavanje Ukrajine sa ovim sistemima dalekometnih raketa izazva brigu na Zapadu, jer se strahuje da bi ukrajinska vojska mogla da iskoristi ove sisteme da izvede udare na teritoriju Ruske Federacije - čime bi se dodatno eskalirao konflikt.

Svestan tih briga, Arestovič je obećao da će Ukrajina koristiti ovo oružje samo za odbranu svoje teritorije, a ne za napad na Rusiju.

Autor: redportal.rs

#Aleksej Arestovič

#Donbas

#Invazija

#Istok

#MLR

#Pobeda

#Poraz

#SAD

#Ukrajina

#bajden

#borbe

#dalekometni raketni lanseri

#donjeck

#front

#lugansk

#putin

#rusija

#teško naoružanje