Razgovor održan na inicijativu Makrona i Šolca i trajao je 80 minuta

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

On ih je obavestio da je ruska strana otvorena za obnovu dijaloga sa Kijevom, preneo je Sputnjik. Takođe, ih je upozorio na to koliko je opasno dalje "pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada. Kako je rekao, to vodi ka destabilizaciji situacije.

Sa sagovornicima je razgovarao i o specijalno vojnoj operaciji u Ukrajini istakavši da ruske snage striktno poštuju humanitarno pravo. Predsednik Rusije je objasnio Makronu i Šolcu kako se organizuje proces normalizacije života u Marijupolju i drugim oslobođenim gradovima Donbasa, saopštio je Kremlj. Jedna od tema razgovora bilo je i pitanje prehrambene bezbednosti.

- Rusija je spremna da doprinese pronalaženju varijanti izvoza žita bez prepreka, uključujući i izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka - rekao je ruski lider.

On je objasnio francuskom predsedniku i nemačkom kancelaru realne teškoće u vezi sa isporukama hrane do kojih je došlo usled pogrešne politike Zapada. Kako se navodi u saopštenju koje je objavila nemačka vlada, Šolc i Makron su apelovali na Putina i da se pobrine za poboljšanje humanitarne situacije za civilno stanovništvo u Ukrajini.

Navodi se, da su u razgovoru čuli da će ratni zarobljenici biti tretirani u skladu sa međunarodnim pravom, posebno Ženevskom konvencijom, i da će biti osiguran pristup predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Šolc i Makron su sa Putinom razgovarali i o globalnoj situaciji u snabdevanju namirnicama, koja je poremećena usled ruske agresije. Putin je, kako se navodi u saopštenju iz Berlina, obećao da će omogućiti izvoz žitarica iz Ukrajine, posebno morskim putem.

Takođe, Putin je, kako stoji u saopštenju, obećao omogućavanje otvaranja minskog pojasa, koje je postavljeno da bi se zaštitile ukrajinske luke, kao i da to neće iskoristiti na ofanzivno delovanje. Makron, Šolc i Putin saglasni su o ključnoj ulozi Ujedinjenih nacija u postizanju i sprovođenju mogućeg dogovora za rešavanje konflikta.

Portparol nemačke vlade Štefan Hebeštrajt preneo je da je razgovor održan na inicijativu Makrona i Šolca i da je trajao 80 minuta. Dodao je da su kancelar i predsednik Francuske insistirali na hitnom primirju i povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine.

Autor: redportal.rs

#Kriza

#Makron

#Ukrajina

#glad

#putin

#šolc