Kao deo taktike "objašnjavanja" događaja koriste se izjavama Ante Gotovine

Kako prenosi portal Novosti, kampanja napada i provokacija protiv Srbije zbog podizanja optužnice protiv hrvatskih pilota optuženih za zločin na Petrovačkoj cesti se nastavlja. Hrvatski Jutarnji list je preko cele naslovne strane objavio tekst sa naslovom Piloti nisu počinili ratni zločin u Oluji..

U tekstu pišu da je podizanje optužnice za ratne zločine uzburkalo hrvatsku političku scenu i izazvalo turbulencije u koaliciji između HDZ i SDSS.

Jutarnji list podseća da je premijer Hrvatske Andrej Plenković juče razgovarao sa četvoricom optuženih pilota, nakon čega je otvorio sednicu Vlade. Kako je naveo na početku sednice:

Za nas je Domovinski rat, a posebno Oluja i Bljesak, oslobodilački napor hrvatskih branitelja za zaštitu i reintegraciju hrvatske teritorije. U Domovinskom ratu nije bilo naredbe koja bi na bilo koji način bila usmerena protiv civilnih ciljeva.

Nakon toga je uputio upakovanu pretnju Srbiji:

Nije dobro za odnose normalizacije i proces pomirenja činjenica da Srbija u svom zakonu ima proširenu nadležnost na države na prostoru bivše SFRJ. Ovakvim potezima radi korake unazad, a ne napred na putu pomirenja i pomirbe.

Za naslov se Jutarnji list poslužio izjavom Luke Mišetića advokata generala Ante Gotovine, koji je bio osuđen za ratne zločine, koju je napisao na mreži Tviter:

Tužitelji ICTY-a, Hrvatske i BiH zaključili su da nema dovoljno dokaza da je počinjen ratni zločin.

Novi list je, uz sliku MIG 21 koji je služio za bombardovanje izbeglica, objavio sledeće:

Oluja je bila pravedna oslobodilačka akcija protiv srpske agresije.

Autor: novosti.rs

#Ante Gotovina

#Hrvataska

#Mešunarodni sud pravde

#Mig 21

#Optužnica za pilote

#Pravdanje

#Pretnja

#andrej plenković

#jutarnji

#novi list

#petrovačka cesta

#piloti

#ratni zločin

#srbiji

#zločin