Hans Georg Masen se jasno javno izjasnio PROTIV slanja naoružanja Ukrajini

Hans Georg Masen, koji je od 2012 do 2018 godine bio predsednik Federalne kancelarije za zaštitu Ustava, upozorio je da Nemačka mesečari pravo u direktnu vojnu kofrontaciju sa Ruskom Federacijom dostavljajući naoružanje Ukrajini.

Gostujući na TV Berlin prošle srede, izneo je stav u kome se protivi svakoj dostavi nemačkog naoružanja Ukrajini, navodeći raniju odluku Međunarodnog suda pravde u kome se onaj koji dotura naoružanje jednoj strani u sukobu raluna kao učesnik i deo sukobljenih strane.

Sa mog stanovišta, kada dostavljamo naoružanje, ne kacige niti zavoje, to automatski znači da smo pod ozbiljnim rizikom da postanemo jedna od sukobljenih strana u ratu.

Bivši zvaničnik je takođe dodao da je užasnut odsustvom bilo kakve javne diskusije po ovom pitanju. Prema njemu, time što Nemačka nastavlja da dotura oružje Ukrajini rizikuje da postane legitimna meta ruskih napada bez ikakve jasne strategije ili cilja koji bi ostvarila - za razliku od Ukrajine, Rusije ili SAD.

Dodao je i da je Ukrajina, suprotno medijima koji je tako predstavljaju, daleko od bastiona pravde, ljudskih prava i demokratije. Naglasivši na kraju da nemačko vođstvo izlaže zemlju nuklearnom konfliktu.

Bivši načelnik obaveštajne službe je takođe doveo u pitanje spremnost nemačke vojske i civilne odbrane u slučaju rata, navodeći da nemačko društvo nije mentalno spremno za sukob i da država nije imala nikakvih iskustva sa teškoćama koje ono nosi sa sobom decenijama. Pored toga jasno je izneo da bi konfrontacija sa Rusijom bila greška za Berlin jer je Nemačka zavisna energetski od Rusije, kao i da ne proizvodi sama dovoljno đubriva i žitarica za prehranu.

Bez jasnog cilja i plana akcije, čisto je nagađanje kako će se ovaj konflikt završiti po Nemačku i njene interese.

Autor: redportal.rs

#Dostavljanje

#Doturanje

#Energetska zavisnost

#Kriza

#Načelnik obaveštajne službe

#Nemačka

#Upozorava

#cilj

#gas

#naoružanja

#posledice

#problemi

#prodaja

#rat

#rusija

#strategija

#teške

#đubrivo

#žitarice