Uhvaćen na granici sa Poljskom

Kako prenosi portal Mondo, bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko pokušao je u petak da pređe granicu sa Poljskom, javili su ukrajinski mediji pozivajući se na izvore državne carinske službe. Prethodnik Vladimira Zelenskog trenutno se suočava sa optužbama za izdaju u Kijevu.

Porošenko se u petak uveče pojavio na prelazu Rava-Ruska, zapadno od Lavova, u terencu, objavile su Ukrajinske nacionalne vesti i Ukrajinska pravda. Pripadnici Državne carinske službe Ukrajine koji su tamo stacionirani navodno nisu hteli da preuzmu odgovornost za odluku da li da ga puste da napusti zemlju. Međutim, nije bilo zvanične potvrde nadležnih zvaničnika.

"Ovaj politički poredak izgleda odvratno", napisala je političarka Irina Geraščenko na Telegram mreži, napominjući da je Porošenko bio sprečen da napusti zemlju iako je imao validno putno pismo iz parlamenta da prisustvuje Parlamentarnoj skupštini NATO u Litvaniji.

Porošenko je tehnički još uvek poslanik u ukrajinskom parlamentu. U decembru 2021. godine, aktuelna vlada ga je optužila za izdaju. Otputovao je u Tursku kada su optužbe objavljene, ali se u januaru vratio u Kijev. Sud je tada odbio zahtev vlade da ga stavi u zatvor, ili makar u kućni pritvor.

Poznat kao "kralj čokolade", zahvaljujući svom vlasništvu nad gigantom slatkiša Rošen, Porošenko je akumulirao značajno poslovno carstvo u Ukrajini tokom 1990-ih, uključujući brodogradilišta i TV kanal. Potonji je kasnije rekao za Vašngton Post, da je odigrao ključnu ulogu u pobuni na Majdanu u februaru 2014. kojom je svrgnut izabrani predsednik Viktor Janukovič.

Autor: Mondo.rs

#2014.

#Majdan

#NATO

#SAD

#Samit

#Ukrajina

#granica

#izdaja

#optužbe

#pokušao

#poljska

#porošenko

#prebeg

#putin

#rat

#rusija