Želite da ostavite cigarete?

Možda niste znali, ali jedan sastojak koji se nalazi u svom voću i povrću, igra ključnu ulogu u ostavljanju cigareta!

Želite da ostavite cigarete, ali nikako ne uspevate da istrajete u nameri? Probajte da jedete više voća i povrća, to će vam pomoći, piše Mondo.rs.

Studija koju su sproveli naučnici sa Univerziteta u Bafalu dokazala je da što više povrća i voća čovek jede, lakše mu je da prestane da puši. Zbog čega su jedno i drugo povezani, potpuno će vas iznenaditi! Ispostavilo se da naš mozak često brka žudnju za nikotinom sa potrebom za vlaknima.

Zvuči nelogično, ali naučnici ističu da, na primer salata od kupusa ili sočna jabuka lako mogu da zamene cigaretu. Na ova način varate telo da misli da je već dobilo ono što želi, pa neće "tražiti" nikotin.

Do zaključka o prednostima voća i povrća u borbi protiv nikotinske zavisnosti autori ove studije su došli nakon intervjuisanja oko hiljadu pušača od 25 i više godina. Kao rezultat toga, oni koji su jeli više voća i povrća su tri puta lakše apstinirali od duvana od onih koji ove namirnice ne unose u poželjnoj količini.

Ne samo da su oni koji piju voće i povrće pušili manje cigareta dnevno, već su imali niže rezultate na testu zavisnosti od nikotina. Zato su autori zaključili da ljudi koji jedu mnogo voća i povrća konzumiraju više vlakana, što znači da se osećaju siti i ne posežu za cigaretama.

Autor: Maja Gašić

#VOCE

#cigarete

#hrana

#povrce