Delfinsko tuširanje 😁

Neverovatni snimci pokazuju kako se delfini trljaju o određenu vrstu korala - verovatno da bi izvukli lekovite elemente koji će održati njihovu kožu zdravom 🤩🤩🤩.

Istraživači kažu da je to delfinski ekvivalent „tuširanja“ nakon ustajanja iz kreveta, piše Good News Network.

Ako čovek ima osip, može staviti mast. Slično, indopacifički dobri delfini dobijaju probleme sa kožom, a nova studija pokazuje da se oni, u suštini, samoleče tako što se postrojavaju (od nosa do repa) kako bi se trljali o korale.

Istraživači su sada pokazali da korali imaju lekovita svojstva, što sugeriše da delfini koriste morske beskičmenjake za lečenje kožnih oboljenja.

Pre 13 godina vodeći autor dr Angela Ziltener, biolog za divlje životinje sa Univerziteta u Cirihu u Švajcarskoj, prvi put je primetila trljanje delfina o korale u severnom Crvenom moru, kod obale Egipta.

Njen tim i ona primetili su da su delfini birali o koje se korale trljaju i želeli su da shvate zašto je to tako.

IZVOR: YT / Metro Newspaper UK

Doktorka Ziltener i njen tim otkrili su da su indopacifički dobri delfini stalnim trljanjem o korale uznemirivali sićušne polipe koji čine zajednicu korala, a ovi beskičmenjaci su ispuštali sluz.

Njihovi nalazi su objavljeni u časopisu iScience/Cell Press.

Glavna autorka studije profesorka Gertrud Morlok i njen tim pronašli su 17 aktivnih metabolita sa antibakterijskim, antioksidativnim, hormonskim i toksičnim aktivnostima.

Ovo otkriće bioaktivnih jedinjenja navelo je tim da veruje da sluz korala i sunđera služi za regulisanje mikrobioma kože delfina i lečenje infekcija.

Grebeni na kojima se nalaze korali su važna mesta za lokalnu populaciju delfina - gde odlaze da se odmore i zabavljaju 🥰.

Mnogi ljudi ne shvataju da su ovi koralni grebeni spavaće sobe za delfine, kao i igrališta.

Autor: www.goodnewsnetwork.org / redportal.rs

#delfin

#delfini

#korali