Prevoz najveći problem

BANJALUKA: Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, hrana u Republici Srpskoj za godinu dana poskupela je 20 odsto, a istovremeno u Evropskoj uniji, prema podacima Eurostata, rast cena hrane iznosio je svega 8,9 odsto.

Stručnjaci objašnjavaju da cene hrane u Srpskoj rastu jer je zavisna od uvoza, te da je činjenica da domaći proizvođači praktično i ne osete rast cena hrane jer kajmak pokupe uglavnom trgovci.

- Radi se o proizvodima koji imaju veliki udeo u prevozu. Po robu i hranu se ide hiljadu kilometara daleko i to je jedno od objašnjenja zbog čega cene hrane kod nas rastu daleko više nego u Evropskoj uniji - rekao je za Nezavisne novine Željko Vaško, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci na katedrama za ruralni razvoj i ekonomiku poljoprivrede.

Kada je reč o Evropskoj uniji, u proseku cene hrane na nivou svih članica porasle su 8,9 odsto, međutim zavisno od zemlje do zemlje evidentna su drastična odstupanja. Recimo, cena hrane u Francuskoj porasla je svega 4 odsto, dok je u Bugarskoj taj rast iznosio čak 21 odsto.

- Kod većine proizvoda Evropa je neto izvoznik a ne uvoznik. Oni imaju i veće zalihe i kod njih se to koristi da se premoste nestabilnost i rast cena na tržištu. Mi nemamo te zalihe i trenutno jedemo hranu po najvećoj ceni i po ceni koja je trenutna. I u Evropi su poskupeli proizvodi koji su deficitarni. I kod njih su skuplji hleb i piletina, recimo, jer u proizvodnoj ceni piletine energija učestvuje sa 30 odsto, a znamo koliki je kod njih bio rast cena energenata od gasa, električne energije itd. - istakao je Vaško.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u aprilu 2022. godine u odnosu na mart iste godine cene hrane i bezalkoholnih pića veće su za 5,7 odsto, dok su cene u ostalim kategorijama, osim transporta, uglavnom mirovale ili su rasle ispod jedan odsto.

Autor: nezavisne.com / Uroš Vukić

#Republika Srpska

#Srpska

#hrana

#rast cena