Bez brojanja kalorija

Dijeta za najlakše i najbrže mršavljenje do leta je odlična za srce i holesterol, a nema brojanja kalorija!

Sigurno ste čuli za mediteransku dijetu, koju mnogi smatraju najzdravijom ishranom na svetu. A sada nutricionisti svima koji se pitaju "kako da zdravo smršam" preporučuju mediteransku keto dijetu! Kažu da je čudo za mršavljenje, a nudi neograničen unos kalorija uz praćenje nekoliko jednostavnih pravila!

U pitanju je kombinacija dva plana ishrane, mediteranske koja se zasniva na povrću, nemasnim proteinima i maslinovom ulju, i keto dijete koja je mnogima preteška. U ovoj kombinaciji, koristi se samo fokus na proteine, a ne i potpuno, rigorozno izbacivanje ugljenih hidrata, zbog čega je lakša i izbor namirnica je praktično neograničen!

Istraživanje sprovedeno prošle godine uporedilo je mediteransku dijetu sa ishranom siromašnom ugljenim hidratima. Učestvovalo je 36 dobrovoljaca, i jedna grupa pratila je tradicionalni mediteranski način ishrane, dok je druga jela hranu iste kalorijske vrednosti, ali sa vrlo malo ugljenih hidrata, piše Mondo.rs.

Obe grupe osetile su poboljšanje opšteg zdravlja, osetljivost na insulin bila je povećana, ali je grupa koja je jela manje ugljenih hidrata izgubila 60 odsto više težine.

Mediteranska keto dijeta može da sadrži neograničen broj kalorija - u prevodu, ne morate da prestanete da jedete ako ste još gladni i čekate satima na sledeći obrok - i da i dalje omogući mršavljenje, stabilizaciju krvnog pritiska i spuštanje holesterola i triglicerida.

Mnogim ljudima je i lakše da je prate, jer nema fokusiranja na brojanje svake kalorije, i prilagodljiva je ukoliko ste vegetarijanac ili vegan.

Osnovne namirnice su biljnog porekla, povrće i voće siromašno ugljenim hidratima, kao i maslinovo ulje i masne ribe. Od njih će organizam dobiti ne samo kalorije i masnoće, već i omega-3 masne kiseline koje pomažu zdravlje mozga i krvnih sudova.

Dozvoljeni su sir, jogurt, semenke, koštunjavo voće, ali i piletina, jaja, crveno meso, ćuretina... Učesnicima studije bilo je dozvoljeno i da svakog dana popiju čašu crnog vina.

Ali kao i svaka dijeta, i mediteranski keto plan ishrane zahteva period prilagođavanja. Ako ste jeli hranu bogatu ugljenim hidratima, prolazićete kroz period u kojem ćete "krizirati" za njima. Pojaviće se nadutost, zadah, glavobolje, grčevi u mišićima, vrgoglavica, ali sve će to proći za par nedelja, to je način da se telo izbori sa odvikavanjem od štetne hrane i ubrzo ćete imati figuru iz snova!

Autor: Bojana Zimonjić Jelisavac

#dijeta

#ishrana

#leto

#mrsavljenje

#zdravlje