Novak je jasno izrazio svoj stav povodom poslednje odluke ATP da se Vimbldon igra samo za prestiž ⚔

Kako prenosi portal Mondo, ATP je, nakon što je Vimbldon zabranio učešće teniserima iz Rusije iz Belorusije, odlučio da najpoznatiji turnir sveta ove godine bude revijalnog tipa - odnosno na njemu neće biti dodeljivani bodovi.

Time će najviše izgubiti aktuelni branilac trofeja Novak Đoković, koji ostaje bez 2.000 bodova i prvog mesta na ATP listi makar i osvojio Vimbldon, pa je bilo očekivano da će Srbin nakon pobede u prvom kolu nad Jošihitom Nišiokom na Rolan Garosu (6:3, 6:1, 6:0) biti upitan za ovu temu.

Za razliku od Nadala, koji je ponovo bio uzdržan, Đoković je iskreno dao svoje mišljenje, ne razmišljajući ni o kakvim posledicama, ipak je važnije da najbolji teniser sveta iznese svoje mišljenje.

Na ličnom nivou, naravno, izgubiću 4.000 bodova ove godine bez prilike da ih branim - Australijan open i Vimbldon. Individualno, negativno to utiče na mene. Razgovarao sam u poslednjih nekoliko dana sa menadžmentom i predsednikom ATP-a, kao i nekim članovima Saveta igrača... Kolektivno, drago mi je što su se igrači ujedinili sa ATP-jem i pokazali grend slemu da kada se desi greška - a jeste se desila sa strane Vimbldona - moramo da pokažemo da će biti posledica. Podržavam igrače i jedinstvo igrača, oduvek sam to radio i oduvek ću raditi.

Srpski teniser je ispričao da je pre nekoliko dana tek saznao da je Vimbldon "dobio preporuke Vlade" i u tom dokumentu je bilo nekoliko opcija, a koje nisu predočene igračima, ATP organizaciji, zapravo nikome.

Mislim da je odluka Vimbldona pogrešna, ne podržavam je, ali tema je izuzetno osetljiva - šta god da se odluči, stvoriće se konflikt i razjedinićemo se umesto da se ujedinimo. Mogli su da uzmu u obzir... Čuo sam da je postojala preporuka WTA i ATP da igrači i igračice Belorusije, Rusije i Ukrajine mogu da odigraju egzibiciju, ili da igraju zajedno u miksu, pa da novac ode žrtvama u Ukrajini. Bilo je različitih ideja, ali nije bilo komunikacije sa strane Vimbldona.

Najbolji igrač planete je poručio da na Vimbldon "ne gleda kroz prizmu novca i nagradnog fonda" i da je za sada plan da učestvuje na turniru, ali poručuje da moraju da postoje neki standardi i poštovanje.

Ovo je jedna od onih odluka u kojima gube sve strane. Da li postoji bolje rešenje od pukog oduzimanja poena i nedozvoljavanja igračima da odbrane ili da zarade bodove… Svi su pogođeni. Za mene i za druge koji su odigrali dobro prošle godine na Vimbldonu, mi ne možemo da branimo te poene, a neki neće imati priliku da zarade nove. Jedinstvena je i čudna situacija, moram da kažem.
Mogli su da oduzmu bodove, kao što jesu, ali da za one koji su zaradili bodove prošle godine zamrznu. Ovo je jako nekorektno prema meni, prema svima koji su beležili odlične rezultate prošle godine.
Bodovi se tope, izgubio sam 4.000 bodova, a nemam mogućnost da ih odbranim zbog politike.

Autor: mondo.rs

#2000

#4000

#Belorusije

#No 1

#Oduzimanje bodova

#Sport

#atp

#mišljenje

#najbolji na svetu

#nole

#novak

#promena pravila

#roland garos

#rusija

#tenis

#vimbldon

#zabrana učestvovanja

#đoković