Deca zaražena tokom rekreativne nastave u Sokobanji

Čak 137 dece i troje nastavika OŠ Jovan Miodragović iz Beograda dobilo je stomačni virus tokom rekreativne nastave u Sokobanji.

Kako su nam kazali roditelji, deca su najpre počela da se žale na bol u stomaku, ali situacija nije delovala ozbiljno sve dok nisu neki od njih dobili proliv i temperaturu.

Kako su nam objasnili u školi, reč je o stomačnom virusu, agencija je odmah kontaktirala Zavod za javno zdravlje Timok iz Zaječara, ali pošto su se deca vratila u Beograd i pošto je bilo potrebno da se uzme još biološkog materijala za analizu, slučaj je preuzeo beogradski Zavod za javno zdravlje, piše Telegraf.

- Izolovan je stomačni virus, Zavod za javno zdravlje je uzrokovao biološki materijal neke dece i pronađen je noro virus. Aagencija se obratila Timoku, to je institut iz Zaječara, koji je prosledio sve GZJZ iz Bulevara despota Stefana. Bili smo u kontaktu s njima non-stop, dostavili imena dece koja su imala simptome. Oni će to dalje proslediti Zavodu u Zaječaru, pa će oni preduzeti mere iz svoje nadležnosti. Tokom celog dana smo u četvrtak i petak bili u kontaktu sa Zavodom - objasnili su iz škole.

Norovirus se najčešće nalazi u hrani, a njegov najčešći put prenosa je putem neopranog voća i povrća.

Ovaj virus uzrokuje stomačni grip, odnosno gastroenteritis.

Autor: blic.rs / telegraf.rs

#Sokobanja

#deca

#norovirus