HITAN SASTANAK povodom epidemije majmunskih boginja

Kako prenosi portal Mondo, ministar zdravlja Velike Britanije Sadžid Džavid saopštio je da je udvostručen broj zaraženih virusom majmunskih boginja u Velikoj Britaniji, navodeći da je reč o 11 novih slučajeva zaraze.

Jutros sam obavestio ministre zdravlja G7 o onome što do sada znamo. Većina slučajeva je sa blagim simptomima i mogu da potvrdim da smo nabavili dodatne doze vakcina koje su efikasne protiv boginja majmuna.

Poslednjih dana se majmunske boginje šire Evropom, a prvi slučajevi potvrđeni su i u francuskoj, Italiji, Švedskoj, kao i u Kanadi i u Australiji.

Prvi pacijent koji je dobio majmunske boginje 7. maja je putovao u Nigeriju, gde se veruje da je inficiran, pre nego što se vratio u Englesku. Trenutno je u Britaniji potvrđeno sedam slučajeva.

Majmunske boginje, koje su uglavnom beležene dosad u zapadnoj i centralnoj Africi, predstavljaju retku virusnu infekciju, sličnu velikim boginjama, iako u blažoj formi.

Prvi put virus je registrovan u DR Kongo sedamdesetih godina prošlog veka, a broj slučajeva u zapadnoj Africi se povećao u prethodnoj deceniji. Simptomi uključuju groznicu, glavobolje i osip po telu, koji počinje na licu i širi se na ostale delove tela.

Prema podacima na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, smrtnost od majmunskih boginja je bila između nula i 11 odsto, a u poslednje vreme varira između tri i šest odsto.

pročitajte još

Raste CENA PŠENICE!

Autor: mondo.rs

#Evropa

#Oboljenja

#SZO

#Smrtnost

#Svetska zdravstvena porganizacija

#hitan sastanak

#hitno

#majmunske boginje

#medicina

#širenje zaraze