Ovo niste znali 👇🏻👇🏻👇🏻

I psi, kao i ljudi, na koži i nekim drugim mestima imaju mikrobe koji tamo žive. Taj celokupni splet mikroba nazivamo mikrobiom i on je odgovoran za neprijatan miris mokrog psa. Gusta dlaka većine rasa idealno je mesto za nastanak i život mikroorganizama koji izlučuju razne materije koje sadrže isparljiva hemijska jedinjenja koja uzrokuju neprijatan miris.

Ako se pitate kako je moguće da samo mokri psi smrde, a isparljiva jedinjenja se konstantno proizvode, 2 su razloga zbog kojih se to događa. Naime, voda poboljšava životne uslove za mikrobe. Ako je pas neko vreme bio mokar, dugotrajna vlaga savršena je za razmnožavanje mikroba u znatno većem broju što, logično, povećava i broj isparljivih hemijskih jedinjenja koji nastaju.

Drugi je razlog što se ta nastala jedinjenja otapaju u vodi, a kako voda isparava, te nastale hemikalije se oslobađaju i neprijatan miris je odjednom vrlo lako osetiti.

Ipak, nikada ne bi trebalo pokušavati da čistite svoga psa od spomenutih mikroba jer su oni vrlo važni za zdravlje pasa.

Autor: Krstarica

#Psi

#dlaka

#kupanje