Čelnici najvećeg evropskog takmičenja sve bliže odluci

Beograd je ovih dana centar evropske košarke jer se u beogradskoj Štark Areni održava završnica Evrolige.

Prema pisanju medija, deluje da je Evroliga donela sjajne vesti u prestonicu Srbije, a to je da će ABA liga od naredne sezone imati 2 takmičara.

Razlog za takvu priliku je isključenje ruskih klubova iz ovog evropskog takmičenja.

O tome se otvoreno priča, informacije je otkrio poznati turski novinar Ismail Šenol koji je u ime televizijske kuće BeIN Sports bio gost radnog doručka vlasnika prava na prenose utakmica Evrolige, piše Sportal.

Foto: Wikipedia.org/Savino Paolella

Šenol je na društvenim mrežama objavio nekoliko najbitnijih stvari sa ovog događaja, a svakako najznačajnija za klubove našeg prostora je da "postoje kandidati iz Španije, Turske i ABA lige" za specijalnu pozivnicu u takmičarskoj 2022/23, što je izjavio Đordi Bertomeu.

Iz Španije bi to mogla biti Valensija, a sa Jadrana poraženi finalista regionalnog takmičenja. Treće mesto bi uz finansijske tegobe moglo da pripadne Bursi kao viceprvaku Evrokupa, mada je donja budžet granica 7 miliona evra.

ABA liga već "troši" jednu specijalnu pozivnicu Evrolige rezervisanu za prvaka, pošto nijedan klub iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine ili Hrvatske nema garantovano mesto u Evroligi. Kako Rusa izvesno neće biti u Evroligi sledeće sezone, sve su veće šanse da još jedna pozivnica dođe do Balkana.

CSKA je pisao čelnim ljudima u Evroligi uz želju da se vrati u najjače takmičenje, ali teško da će to biti dovoljno u celokupnoj situaciji i ratnoj invaziji Rusije na Ukrajinu.

S obzirom da nakon 2 odigrana meča polufinala ABA lige i dalje nisu poznati finalisti, Crvena zvezda i Partizan u odlučujućem meču dočekuju Cedevitu Olimpiju odnosno Budućnost na domaćem terenu.

Srpskim klubovima igranje majstorice uvećava šanse za prolazak u finale, pa bi tako Partizan mogao nakon 8 godina pomovo mogao da zaigra u najvećem evropskom takmičenju.

Autor: redportal.rs / sportal.rs

#ABA Liga

#evroliga

#kk partizan

#takmicenje