U svetu se godišnje proizvede 225 hiljada tona ovog začina

Šafran je biljka koja ima neodoljive i magične moći, biljka u kojoj se kupala i Kleopatra da bi sačuvala svoje magične moći, a Aleksandar Veliki ju je koristio za lečenje rana.

Mnogi Iranci veruju da šafran u svom čistom obliku deluje kao antioksidans, ublažava depresiju i da je kulinarsko oružje protiv Alchajmerove bolesti, raka i oštećenja oka.

U svetu se godišnje proizvede 225 hiljada tona ovog začina, a samo u Iranu više od četiri petine. Zato se šafran nalazi svuda - u čorbi, ćevapima, jelima od povrća, desertima.

Često se kaže da se šafran plaća istom težinom u zlatu, jer se veoma teško uzgaja i sakuplja. Šafran cveta u jesen, zatim se beru cveće, pažljivo se uklanjaju svetlocrveni trohijalni tučak, a zatim suše. Za kilogram začina potrebno je oko sto pedeset hiljada cvetova.

Dragocena prašina izaziva trgovinski rat pun prevare svojstvene trgovini dragim kamenjem ili drogom: jeftine zamene, razblaženo pakovanje, lažne deklaracije. Za budućnost "kulinarskog zlata" vodi se prava bitka.

Međutim, veruje se da ljudi koji koriste lažni začin ne poznaju suštinski ukus i miris pravog šafrana.

Autor: redportal.rs

#Najskuplji začin

#šafran