Uhvaćene hvataljkom

TREBINJE: Radnici Javne ustanove Ekologija i bezbednost Trebinje su u maju, ispred i u objektima u prigradskim naseljima, uhvatili i na bezbedan način uklonili 3 zmije.

- Sve 3 smo uhvatili na hvataljku koja služi za tu namenu, jer su 2 bile poprilično dugačke i ničim se drugim nisu mogle uhvatiti zbog bojazni od ugriza. Sve smo nakon uklanjanja žive pustili u prirodu - kaže Mišo Pamučina iz JU Ekologija i bezbednost.

Jedna od ove 3 zmije, dužine oko metar i po, već je bila ušla u prizemnu kuću u predgrađu Trebinja, druga je pronađena u blizini jedne trebinjske javne ustanove, dok je treća uklonjena takođe u blizini kuće.

Zmije su, kako kažu stručnjaci iz ove firme, u celoj Hercegovini već izmilele po kamenjaru, gde se sve češće susreću otrovnice poskoci i šarke, koje u ovo doba godine, nakon zimskog mirovanja, imaju u sebi najviše otrova.

I trebinjski lekari su uputili upozorenje građanima da budu na oprezu, naročito prilikom boravka u prirodi.

Direktorka Doma zdravlja u Trebinju Maja Mićunović kaže da je od početka godine zabeležen jedan ujed zmije, te da imaju dovoljne količine seruma.

- Ujed se dogodio u martu, što je bilo neobično za to doba godine, a pacijent je zbrinut, dat mu je serum protiv ujeda zmija, potom je preventivno bio hospitalizovan u Bolnicu Trebinje i sve je završeno srećnim ishodom - kazala je Mićunovićeva.

Napominjući da seruma ima dovoljno, za razliku od lani, kada su bile nestašice jer ga nije bilo moguće nabaviti, ona kaže da su se na vreme obezbedili, s obzirom da to da ide leto, a u tom periodu se zabeleži i po nekoliko ujeda.

Ni to, međutim, nije mnogo, s obzirom na to da se takvih ujeda zabeleži maksimalno 3 do 4 i da Bolnica Trebinje pokriva široku regiju koja je gotovo isključivo kraško područje.

Mićunovićeva dodaje da srećom dosad nije zabeležen nijedan ujed sa smrtnim ishodom.

Autor: nezavisne.com / Vesna Duka

#Otrov

#Trebinje

#bolnica

#ujed

#zmije