Sa samo 25 godina Milutin Bojić umire od milijarne tuberkuloze.

Pesnik Milutin Bojić rođen je 19. maja 1892. u Beogradu. Njegovi preci došli su u Srbiju pre Prvog svetskog rata. Porodica Bojić je spadala u imućne, imali su lepo i prostrano imanje u Beogradu u Hilandarskoj 24.

Pošto je pohađao Realku (školu koja je priremala đake da za fakultet) i bio je odličan učenik, škola ga je oslobodila ispita zrelosti.

U Prvi svetski rat Milutin Bojić je dočekao kao student filozofije, a mobilisan je kao obveznik iz činovničkog reda i službovao je u Ministarstvu unutrašnjih dela.

Po prelasku preko Albanije i dolasku u Grčku napisao je dramu Uroševa ženidba koja je štampana na Krfu, a zbirku pesama Pesme bola i ponosa objavio je u Solunu. U ovoj zbirci se nalaze 34 pesme koje je napisao na Krfu i Solunu, za sobom ostavljajući nezaboravne stihove u jednom tragičnom delu srpske istorije. U ovom delu nalazi se i najpoznatija Bojićeva pesma, Plava grobnica.

Foto: Wikipedia.org

Nažalost, sa samo 25 godina Milutin Bojić umire od milijarne tuberkuloze u Solunu 8. novemba 1917, u bolnici Prestolonaslednik Aleksnadar. Sahranjen je na srpskom vojničkom grupu Zejtinlik.

Po njemu se zovu Biblioteka Milutin Bojić i Nagrada Milutin Bojić.

Glumac Dragan Nikolić recituje pesmu Plava grobnica.

IZVOR: YT / Дан Ветерана - Видовдан

pročitajte još

PUCNJAVA U ŠKOLI 😨

Autor: Redportal.rs

#Milutin Bojić

#Srbija

#pesnik