Subvencije i za hibride

Vlada Federacije BiH trebalo bi danas da donese odluku o izdvajanju milion KM (511,3 hiljade evra) za subvencionisanje građana koji kupuju električne i hibridne automobile, izjavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin DŽindić za portal klix.ba.

Džindić kaže da su prvi put u budžetu FBiH planirana sredstva za podsticaje pojedincima pri kupovini električnih automobila.

- Ministarstvo je sačinilo Program o dodeli subvencija pojedincima za kupovinu novih automobila u 2022. godini koji imaju isključivo električni pogon i automobila koje, uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem, pokreće i električni pogon (hibridni automobili) - naveo je on.

Vozilo treba, kako je dodao, da se zadrži u vlasništvu kupca najmanje dve godine. Definisana je i visina iznosa koji se dodeljuje kao finansijski podsticaj pojedincima. To je za električna vozila 10.000 KM (5.100 evra), a za hibridna "plug-in" i "full hybrid" električna vozila 5.000 KM (2.550 evra).

Pod novim automobilom, smatra se putničko vozilo koje nije bilo u upotrebi i nije nikada i nigđe bilo registrovano. Vozila za koja se dodeljuje subvencija su putnička vozila koja imaju najviše devet mesta za sedenje, uključujući i sedište vozača.

Navedena sredstva su grant sredstva Ministarstva i dodeljivaće se po uslovima predviđenim Programom i raspisanom Javnom pozivu, na koji mogu da se prijavljuju pojedinci (fizička lica), državljani Bosne i Hercegovine sa prebivalištem u FBiH, i sa navršenih 18 godina života, precizira portal klix.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Električna vozila

#Električni automobili

#elektro motori

#subvencije