Analitičari u Parizu procenjuju da je ona kao ministarka rada smanjila nezaposlenost u Francuskoj na najniži nivo u poslednjih 15 godina

Francuski predsednik Emanuel Makron imenovao je Elizabet Born, aktuelnu ministarku rada i rada, za novog premijera Francuske. Born, koji je ranije pokrivao sektor životne sredine, zameniće sadašnjeg premijera Žan-Kasteksa, koji je podneo ostavku.

Ovim će Borne, koja sada treba da formira novu vladu, biti druga žena na mestu premijera posle dužeg vremena u zemlji. Ranije je prva francuska premijerka bila Edit Kreson, koja je bila na toj funkciji kada je predsednik bio Fransoa Miteran. Ali na funkciji je ostao samo 11 meseci, od maja 1991. do aprila 1992. godine.

Aktuelni premijer Kasteks, koji je u unutrašnjoj politici važio za bliskog desnom centru, najavio je pre aprilskih predsedničkih izbora da će se povući ako Makron osvoji još jedan predsednički mandat. Prema njegovim rečima, on je podneo ostavku kako bi Makronovoj centrističkoj partiji dao "novi zamah" uoči junskih parlamentarnih izbora.

Kako prenose francuski mediji, Makron želi da ima sposobnu političarku "jaku u društvenim pitanjima i pitanjima, za ljudsko okruženje i za proizvodnju", koja je u osnovi tehnička u politici zemlje, a da istovremeno bude i žena.

Ona ima 61 godinu, a TV stanica Frans 24 je opisuje kao "umerenu birokratu", viđenu tokom njene karijere u proteklih pet godina na mestu ministra saobraćaja, životne sredine i rada. Ali onа je takođe biла na nizu različitih funkcija u Francuskoj socijalističkoj partiji, koja podržava Makronovu vladu.

Analitičari u Parizu procenjuju da je ona kao ministarka rada smanjila nezaposlenost u Francuskoj na najniži nivo u poslednjih 15 godina, a najbolnija tačka je nezaposlenost mladih za čak 40%.

Autor: redportal.rs

#Elizabet Born

#Francuska

#premijer

#žena