Još jedna posledica politike Bregzita i veliki problem za premijera Džonsona

Kako prenosi portal Mondo, kao što Severna Irska nije obična zemlja, tako ni izborni trijumf nacionalističke i levičarske partije Šin Fejn nije obična izborna pobeda. Šin Fejn dobila je na lokalnim izborima održanim 07. 5.2022. godine, 27 od 90 mesta u parlamentu, dok je Demokratska unionistička partija koja je dve decenije dominirala u zakonodavnom telu Severne Irske, osvojila 24 mesta. Irska nacionalistička partija Šin Fejn je za ujedinjenje sa Republikom Irskom.

Reč je o tektonskoj promeni, s obzirom da su u stogodišnjoj istoriji Severne Irske, od podele ostrva na Republiku Irsku i Severnu Irsku, koja je ostala pod britanskom krunom, Severnom Irskom vladali unionistički, pro-Britanske protestantske partije, pa čak i od kasnih 1990-ih do danas, odnosno od potpisivanja Belfastskog sporazuma 1998. godine, čime je okončan period "nevolja", kako Irci i Britanci slikovito nazivaju period krvavog sukoba oko statusa Severne Irske, prenosi Večernji list.

Tada je Severnoj Irskoj vraćena samouprava na osnovu podele vlasti između unionista i nacionalista, odnosno protestanata i katolika. Nacionalistička propartijska Šin Fejn osvojila je 29 odsto glasova na istorijskim izborima i najviše poslaničkih mesta u Stormontu, što je sve donedavno bilo potpuno nezamislivo. Ako se ovome doda činjenica da je Šin Fejn trenutno najjača politička snaga sa obe strane irske granice, i u Republici Irskoj i u Severnoj Irskoj, jasno je da je ovakav ishod, direktna posledica Bregzita, zadao još jedan udarac britanskom premijeru Borisu Džonsonu, a dugoročno i jedinstvu Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako bi pobeda Šin Fejna označila istorijsku promenu koja pokazuje sve manju podršku unionističkim partijama, to je za sada nerealna opcija, jer referendum o tom pitanju u Severnoj Irskoj treba da odbori zvanični London.

Takođe pobeda znači da Šin Fejn ima pravo da bira prvog ministra u Belfastu prvi put otkako je Severna Irska osnovana kao država sa većinskim protestantskim stanovništvom 1921. godine.

Šin Fejn je bio vodeći protivnik da Severna Irska napusti Evropsku uniju zajedno s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva, a jedan stranački funkcioner je predložio referendum o ponovnom ujedinjenju dve Irske odmah nakon objavljivanja rezultata referenduma u EU, što je ponovila Meru Lu Mekdonald, kao način rešavanja pitanja granice Irske.

Pitanje treba li Severna Irska da se ujedini sa Republikom Irskom ili da ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva deli ljude već više od stotinu godina, a krvavi građanski rat oko toga odneo je hiljade života. Sad bi moglo da dođe do pomaka.

Autor: mondo.rs

#Irska

#Izbori

#Velika Britanija

#boris džonson

#bregzit

#glasanje

#partije

#rezultati

#severna irska

#ujedinjenje

#Šin Fejn