Kilo gore, kilo dole! 😅🤣

Vaganje je jedan od najjednostavnijih načina za praćenje rezultata. Ali najkorisnije informacije dobićete kada to radite u pravo vreme. ☝

Kako odrediti najbolje vreme za vaganje, koliko često se trebate vagati i šta uraditi ako vaganje donosi više štete nego koristi.

Najbolje vreme za vaganje

Iako svoju težinu možete proveriti u bilo koje doba dana (ili noći), najtačnije rezultate dobićete ako stanete na vagu odmah ujutro, savetuju stručnjaci Cleveland Clinic.

Dakle, nakon što ste ispraznili mehur, ali pre nego doručka ili gutljaju jutarnje kafe. Vaganje kasnije tokom dana može u potpunosti promeniti vaše rezultate, pišu Nezavisne.

Takođe se preporučuje vaganje istog dana svak sedmice. Razlog za to je vrlo jednostavan: izvažite se u nedelju ujutro, nakon subotnje poseta restoranu, i vaš će broj vrlo verovatno biti veći nego inače.

Dr Lisa R. Young, nutricionistica i profesorica na Univerzitetu Njujork, preporučuje utorak za vaganje.

- Ponedeljak je preblizu vikendu. Ali nakon utorka još uvek imate veći deo sedmice da poboljšate svoje navike - rekla je za Live Strong magazin, prenosi Aktivni.si.

Naravno, možete odabrati bilo koji dan koji vam odgovara - bitno je samo da ste dosledni.

Koliko često ih treba vagati

Istraživanja su pokazala da svakodnevno vaganje može biti najučinkovitije. U studiji iz 2019. objavljenoj u Journal of Behavioral Medicine, odrasle osobe koje su merile težinu šest ili sedam puta sedmično izgubile su oko 1,7 posto svoje težine u jednoj godini. Oni koji su se vagali jednom sedmično nisu smršali.

Međutim, ne slažu se svi stručnjaci da je svakodnevno vaganje najučinkovitije.

Vaganje može biti dvosekli mač. To može postati stresno, pogotovo ako se više koncentrišete na postizanje određenog broja umesto na usvajanje zdravih prehrambenih navika i redovne vežbe koji pomažu dugoročan uspeh. Dakle, to može dovesti do opsesije težinom koju ne želite.

Stoga mnogi stručnjaci preporučuju vaganje jednom sedmično. Ništa više i ništa manje.

Siguran i uspešan gubitak težine ne može se pronaći unutar malih fluktuacija telesne težine koje se događaju svaki dan. Bolje je proceniti svoj napredak nakon dugog razdoblja koje ste proveli vežbajući i usvajajući nove zdrave navike.

Autor: Nezavisne

#gubitak težine

#kilaža

#težina