Španske stepenice su među najslavnijim spomenicima Rima.

Neimenovani 37-godišnji državljanin Saudijske Arabije uhapšen je na milanskom aerodromu Malpensa nakon što ga je policija identifikovala preko kompanije za iznajmljivanje automobila na osnovu snimaka nadzorne kamere.

On je optužen za nanođenje teške štete kulturnom nasleđu i spomenicima.

Na snimku incidenta se vidi kako je maserati tokom noći između utorka i srede uleteo u pešačku zonu iznad stepenica. Auto se spustio prvih nekoliko stepenica i potom zaustavio, a vozač je izašao da vidi kakva je situacija na vozilu, piše CNN, a prenosi Kurir.

Automobil je izlomio 16. i 29. stepenik na desnoj strani stepenica koje kreću sa Španskog trga, navodi se u saopštenju rimskog tela za zaštitu nasleđa.

Neki mermerni fragmenti su privremeno ponovo pričvršćeni "kako bi se omogućilo trenutno ponovno otvaranje za pešački tranzit", navodi se i dodaje da će biti potrebno više posla "da bi se oštećene stepenice popravile zamenom polomljenih delova".

Španske stepenice su među najslavnijim spomenicima Rima. Svoje ime duguju španskoj ambasadi pri Svetoj stolici koja se nalazi u palati na trgu ispod.

Stepenice su 2015. prošle dvogodišnju restauraciju koja je koštala 1,5 miliona evra, a sponzorisala je kuća nakita Bulgari, koja ima svoju vodeću prodavnicu u obližnjoj ulici Via dei Kondoti.

Španske stepenice su poslužile kao pozadina za scene u bezbroj filmova, od kojih je najpoznatiji "Praznik u Rimu" iz 1953. sa Odri Hepbern i Gregori Pekom.

Autor: Kurir

#Italija

#hapšenje

#rim

#stepenice

#Španske stepenice