Plan za skoro 40 milijardi dolara pomoći blokiran u Senatu

Kako prenosi portal Mondo, pomoć SAD Ukrajini od gotovo 40 milijardi dolara trtebalo je da bude odobrena u Senatu krzoz proceduru brzog glasanja. Međutim, to je odloženo, pošto je senator Rend Pol blokirao brzo glasanje za odobrenje zakona o finansiranju, što je ovu sednicu odložilo na sledeću nedelju.

Pol se u četvrtak usprotivio zahtevu čelnika Senata da se odobri jednoglasni pristanak, odredba koja omogućava da se zakoni sa snažnom dvostranačkom podrškom brzo usvajaju bez rasprave. Bivši predsednički kandidat rekao je da će dozvoliti brzo glasanje samo ako se predlog zakona revidira tako da uključuje imenovanje specijalnog generalnog inspektora koji će nadgledati kako se troši ogroman paket pomoći zahtev koji je lider većine u Senatu Čak Šumer odbio. Šumer je tvrdio da Vašington ima moralnu obavezu da pomogne Ukrajini u njenoj borbi protiv nemoralnog rata ruskog predsednika Vladimira Putina. Rekao je da se Paulovoj odredbi o nadzoru oštro protive i demokrate i republikanci. Kako je naveo Šumer:

Sada nas sputava samo jedna stvar mlađi senator iz Kentakija sprečava brzo prenošenje pomoći Ukrajini jer želi da u poslednjem trenutku doda svoje izmene direktno u zakon. Sve što će postići je da samostalno odloži očajnički potrebnu pomoć Ukrajini.

Lider manjine u Senatu Mič Mekonel takođe je tražio hitno glasanje o zakonu, koji je u sredu velikom većinom usvojen u Predstavničkom domu. Pozvao je da se o Paulovoj reviziji glasa kao o amandmanu, koji će verovatno propasti, otvarajući put za usvajanje paketa pomoći.

Pol je insistirao da se njegov predlog doda u nacrt zakona, koji bi zahtevao da se revidirani zakon vrati u Dom na još jedno glasanje nakon odobrenja Senata. On je napomenuo da bi najnoviji paket doveo ukupnu američku pomoć Ukrajini na 60 milijardi dolara od početka sukoba u februaru, što je skoro onoliko koliko Rusija godišnje izdvaja za ceo budžet za odbranu.

Senator je tvrdio da će SAD finansirati ratne napore Ukrajine pozajmljenim novcem, dodajući američkom dugu od 30 biliona dolara i pogoršavajući njenu inflacionu krizu. Kako je naveo senator Pol:

Amerikanci osećaju bol, a čini se da Kongres namerava da samo pojača taj bol tako što će izgurati više novca kroz vrata što je brže moguće. Moja zakletva je Ustavu SAD, a ne bilo kojoj stranoj naciji, i bez obzira na to koliko je to saosećajno, moja zakletva je za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država. Ne možemo spasiti Ukrajinu tako što ćemo osuditi američku ekonomiju.

Autor: mondo.rs

#40 milijardi dolara

#Invazija

#NATO

#Pomoć

#Rand Pol

#SAD

#Senat

#Ukrajina

#Vojni paket

#bajden

#blokiran

#rat

#rusija

#sankcije

#ukrajini

#vojna pomoć