Svečanosti će prisustvovati i patrijarh Porfirije

Centralna proslava 100. godišnjice obnove patrijaršije biće održana 14. i 15. maja 2022. godine u Sremskim Karlovcima.

Proslava će početi večernjom službom u Sabornom hramu Svetog Nikolaja, koju će predvoditi patrijarh srpski Porfirije. Zatim će patrijarh u Patrijaršijskom dvoru otvoriti izložbu Jedan vek od vaspostavljanja Srpske Patrijatršije 1920-2020, na kojoj će biti prikazani eksponati iz Muzeja Srpske pravoslavne crkve u vezi sa patrijaršijskim dostojanstvom, poput panagije Srba svetitelja iz 1923. godine, mitra 12 apostola, arhijerejsko žezlo patrijarha Dimitrija...

Pored toga, posetioci izložbe će imati priliku da vide sliku Uroša Predića Patrijarh Lukijan zastupa Srpsku crkvu pred Svetim Nikolom, dve slike Paje Jovanovića - Sveti Sava miri zavađenu braću i Sveti Sava kruniše Stefana Prvovenčanog, kao i niz portreta: patrijarha Arsenija IV Jovanovića Šakabente iz 1744. godine, patrijarha Georgija Brankovića iz 1906. godine, prestoni krst cara Dušana iz Visokih Dečana, ali i brojne rukopisne i stare štampane knjige.

Sremski Karlovci su, uz Peć i Beograd, dugo bili sedište srpske patrijaršije, odnosno od 1848. do 1913. godine. Nakon stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, tada podeljene srpske eparhije su upravo u Karlovcima 1920. godine proglasile ujedinjenje u jedinstvenu Srpsku pravoslavnu crkvu, a Carigradska patrijaršija joj je 1922. godine izdala i tomos.

U nedelju 15. maja, patrijarh Porfirije će u Sabornom hramu služiti liturgiju, posle koje će biti održana svečana sednica Svetog arhijerejskog sabora. Tačno u 12.00 časova, na gradskom trgu biće održana svečana akademija sa bogatim kulturno-umetničkim programom.

Autor: redportal.rs

#Patrijarh Porfirije

#Patrijarh srpski Porfrije

#patrijaršija

#sremski karlovci

#srpska pravoslavna crkva