Megalodon je bila čudovišna ajkula koja je živela pre između 23 i 3,6 miliona godina.

Većina dece bar u nekom momentu svog detinjstva počne da traži fosilne ostatke. Tako je bilo i ovaj put. provede nekoliko dana svog detinjstva tražeći fosilne zube ajkule, ali, ako ste nešto poput mene, nikada ih zapravo ne pronađete.

Naime, šestogodišnji Semi Šelton tražio je fosilne ostatke ajkule i uspeo je u svojoj misiji. On je pronašao masivni zub megalodona u sjajnom stanju na engleskoj obali Plaža Bodzi. Dugačak 10 centimetara i veličine njegove cele šake, ovaj zub je pripadao najvećoj vrsti ajkula koja je ikada postojala i postao je Semijevo lično blago.

Slike zuba poslate su evolucionom biologu sa Univerziteta Istočne Anglije u Noriču, profesoru Benu Garodu, radi identifikacije, koji je potvrdio da se radi o megalodonskom zubu u izvanrednom stanju.

Foto: SWNS/Peter Shelton

- Pripadala je megalodonu, najvećoj ajkuli ikada, a njeni zubi se ne nalaze često na obali Velike Britanije. Možda samo nekoliko godina, ali ovo je posebno dobar primer, u zaista dobrom stanju, dok su obično prilično istrošeni kada se nađu - rekao je profesor Garrod, prenosi Bi-Bi-Si.

Megalodon je bila čudovišna ajkula koja je živela pre između 23 i 3,6 miliona godina, a ime Otodus megalodon u prevodu znači Veliki zub. Dostigavši zapanjujuću dužinu od preko 16 metara, megalodon je lovio kitove i verovatno je bio najveći grabežljivac u to vreme.

Autor: redportal.rs

#Dečak

#Fosil

#megalodon

#morski pas

#zub