Visoki predstavnik rekao da na Zapanom Balkanu ne može biti mirnog razdruživanja

Visoki predstavnik Kristijan Šmit smatra da fraza "originalni Dejton" koju često koriste u Republici Srpskoj otkriva nepoštovanje Ustava, prenosi RTRS.

Šmit je na današnjoj sednici Saveta bezbednosti o stanju u BiH rekao da se promene ustavnog poretka ne mogu činiti jednostrano, nego samo u parlamentu.

Kaže da odluke Ustavnog suda BiH i dejtonski principi moraju da se poštuju i dodaje da pretnje ustavnom poretku u BiH dolaze iz Republike Srpske, ali da ima i opasnih izazova iz drugih delova zemlje.

Nemački diplomata tvrdi da je više puta pozivao na razgovore o ustavnom sistemu, ali da nije dobio nikakav odgovor iz Republike Srpske, te navodi da Srpska usvaja zakone koji mogu ugroziti ustavni osnov BiH.

- Ovi pokušaji mogu biti zaustavljeni uz pomoć međunarodne zajednice. Vodeća partija u Republici Srpskoj poziva na mirno razdruživanje u BiH i zakonski definiše Republiku Srpsku kao nezavisnu unutar dejtonske BiH - rekao je Šmit navodeći da je mirno razdruživanje nemoguće na Zapadnom Balkanu.

Upozorio je na to da se skoro 30 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini ponovo špekuliše o ratu, prenosi Klix.ba.

Bosnu i Hercegovinu je nazvao državom traumatizovanom ratom i napomenuo da je agresija Rusije na Ukrajinu podsetnik da rat na evropskom kontinentu u 21. veku nije nemoguć.

Tokom Šmitovog obraćanja predstavnici Ruske Federacije i Kine ponovili su da je on nelegalni visoki predstavnik, dok predsedavajućem Saveta ministara Zoranu Tegeltiji nije bilo omogućeno da se obrati na sednici Saveta bezbednosti UN.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Republika Srpska