Očekujemo od Srbije da se usaglasi sa odlukama EU. To ne mora biti odjednom, već postepeno, rekao je Saracin.

Izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin ocenio je danas, na kraju posete Beogradu, da je sada trenutak kada Srbija treba da se približi još više Nemačkoj i EU.

Saracin je, u izjavi Tanjugu, kazao da je u Beograd doputovao sa porukama koje je aktuelna vlada u Berlinu imala od početka, a to je da želi da svih šest zemalja Zapadnog Balkana ima budućnost u EU.

- Želimo da podstaknemo proces proširenja, a želimo i da jasno pokažemo svoju privrženost Berlinskom procesu - objasnio je on.

Saracin je ukazao da se, pored toga, Berlin nada da će Srbija ispuniti njihova očekivanja u vezi sankcija protiv Rusije, kako je dodao, barem postepeno.

Ukazao je da Nemačka prati i reforme i želi da Srbija dodatno napreduje i bude još bolja u oblasti vladavine prava, pluralizma medija i političke kulture.

Na pitanje kakav je utisak o Srbiji stekao nakon razgovora u Beogradu, Saracin je rekao da je jasno da se nalazimo na prekretnici kada je reč o "velikoj politici", to jest spoljnoj politici.

- Strašan rat u Ukrajini utiče i na srpsku politiku. Ali još ne možemo da procenimo kakve će biti konkretne posledice, i kojim putem će zemlja ići ka EU. Jasno je da su za Srbiju jedini ispravan put i budućnost u EU - istakao je on.

Mnogi akteri u Srbiji još nesigurni kako će da Srbiju više približe Nemačkoj i EU

Saracin je naglasio da je upravo sada trenutak da se Srbija više približi Nemačkoj i EU.

- Imam utisak da su mnogi akteri još nesigurni kako će to tačno učiniti. Biće zanimljivo situaciju dalje pratiti - rekao je on.

Ocenio je da će jedna naznaka kojim putem će ići Srbija biti zasigurno formiranje vlade.

Na pitanje otkud ovolika politička aktivnost Nemačke u Srbiji i da li Nemačka ima u vidu da javnost u Srbiji to percipira kao vid političkog pritiska, Saracin je kratko odgovorio:

- Kada nekoga volite, onda je tu uvek i pritisak.

Vučić je u razgovoru sa Saracinom istakao da će Srbija još intenzivnije nastaviti da sledi svoj evropski put.

On je izrazio očekivanje da će angažman Saracina dati dodatni zamah saradnji među zemljama Zapadnog Balkana, što bi u znatnoj meri doprinelo očuvanju mira i stabilnosti u regionu, saopštila je pres služba predsednika.

Saracin je istakao da će politika proširenja i rad na snaženju saradnje među državama Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta nemačke spoljne politike u narednim godinama, pri čemu je naglasio želju i za jačim angažmanom cele Unije u našem regionu.

Vučić je naglasio da je Srbija svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom regionalnoj politici prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima.

U tom smislu, predsednik je istakao da Srbija pridaje veliki značaj Berlinskom procesu, kao forumu za jačanje regionalne saradnje, unapređenje procesa pomirenja i prevazilaženje nasleđenih problema iz prošlosti, kao i forumu koji pruža podršku evrointegracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere.

- Srbija se snažno angažuje u svim aktivnostima organizovanim u okviru Berlinskog procesa, a inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja još jedan proaktivni pristup naše zemlje regionalnom povezivanju - naglasio je predsednik i dodao da je od ključnog značaja da se ovi napori prepoznaju i u samoj Evropskoj uniji, kako bi se zemljama regiona pružili podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Vučić je naglasio da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rešenja koje će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština, koje izostaje već više od 9 godina.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, predsednik je ponovio da je Nemačka najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i da je naša zemlja zainteresovana za dodatno jačanje ove saradnje, budući da se Srbija sve više profiliše kao jedna od najatraktivnijih i najsigurnijih svetskih destinacija za investiranje.

Predsednik je naglasio da se Srbija zalaže za punu i doslednu primenu Dejtonskog sporazuma, ali se protivi nametnutim rešenjima koja ne uživaju saglasnost sva tri konstitutivna naroda, smatrajući da ovakve odluke nikako ne mogu da vode prosperitetu i stabilnosti BiH, navodi se u saopštenju.

Saracin je kazao da je predsedniku Srbije tokom današnjeg sastanka preneo istu poruku koju su mu preneli i nemački zvaničnici prošle sedmice i ponovio da od Srbije očekuju da se usaglasi sa odlukama EU.

Saracin je, odgovarajući na pitanja novinara tokom regionalne konferencije "Revitalizacija EU vrednosti", istakao da njegovo prisustvo u Beogradu pokazuje koliko Nemačka želi kontinuirano i aktivno angažovanje sa Srbijom.

Na pitanje da li postoji nešto na čemu Nemačka insistira kada je reč o evrointegracijama, a odnosi se na kosovsko pitanje, Saracin je kazao da se "ni Kosovo, niti Srbija" ne mogu nadati napretku bez postizanja normalizacije odnosa u okviru Briselskog dijaloga.

Odgovarajući na pitanje u vezi odnosa Srbije i Rusije, a u kontekstu rata u Ukrajini, Saracin je kazao da je ubeđen da je srpskom narodu Evropska unija atraktivnija od Rusije.

- Očekujemo od Srbije da se usaglasi sa odlukama EU. To ne mora biti odjednom, već postepeno - kazao je Saracin.

Dodao je da ne govori o krajnjem roku za to i istakao da Nemačka očekuje od nove vlade jasnije korake.

- Jasno je da od nove vlade očekujemo jasnije korake, ne prema nama, već prema svom javnom mnjenju - naveo je Saracin.

Najavio je da će tokom dana razgovarati i sa proevropskom opozicijom.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Nemačka