Sećanje na prvog srpskog arhiepiskopa

Povodom godišnjice spaljivanja moštiju Svetog Save, patrijarh srpski Porfirije će danas služiti liturgiju u manastiru Mileševa, sa početkom u 8.30 časova.

Patrijarh Porfirije je juče stigao u Mileševu, u pratnji episkopa žičkog Justina, kruševačkog Davida, timočkog Ilariona, valjevskog Isihije, budimljansko-nikšićkog Metodija, zahumsko-hercegovačkog Dimitrija i vikarnog episkopa remezijanskog Stefana.

Nakon službe, patrijarh je u svojoj besedi rekao:

Sveti Sava je za svog života posetio, razmenio iskustva i uspostavio prijateljstva sa kalifom bagdadskim, sa sultanom Kaira i Egipta, išao na Zapad, zidao crkve u Bariju i Rimu, a ne samo u Svetoj Gori, Jerusalimu i širom pravoslavnih srpskih zemalja. Dakle, u svakom čoveku je prepoznavao ikonu Božju, u svakom čoveku je tražio ono što je u njemu dobro i najbolje i za svakog upućivao Gospode pomiluj, nezavisno od toga kom narodu pripada i na koji način se Bogu molio.

Sveti Sava je bio prvi srpski arhiepiskop, odnosno prvi poglavar autokefalne Srpske pravoslavne crkve. Umro je 1236. godine i najpre je sahranjen u manastiru Mileševa, zadužbini svoj bratanca kralja Stefana Vladislava. Tu je počivao do 1594. godine, kada je Kodža Sinan-paša naredio da se njegove mošti spale u Beogradu, da bi se osvetio Srbima za učešće u Banatskom ustanku.

Autor: redportal.rs

#Manastir Mileševa

#Patrijarh Porfirije

#mileševa

#patrijarh srpski Porfirije

#srpska pravoslavna crkva

#sveti sava