"Pred nama je vreme odlučne akcije za Francusku i Evropu", rekao je Makron

Emanuel Makron svečano danas je u govoru na svečanosti u Parizu kojom je proglašen za predsednika Francuske u drugom mandatu, obećao da će prvo preduzeti mere protiv eskalacije ruskog rata u Ukrajini, a potom se usredsrediti na jačanje Francuske i Evrope na svetskoj sceni.Makron je ponovo izabran na pet godina 24. aprila u drugom krugu u kojem je pobedio krajnje desničarsku rivalku Marin Le Pen. Makronov drugi mandat zvanično će početi 14. maja.

"Pred nama je vreme odlučne akcije za Francusku i Evropu", rekao je Makron u govoru i obećao je da će "prvo preduzeti mere da izbegne bilo kakvu eskalaciju ruske agresije u Ukrajini".

Makron je obećao i da će "neumorno raditi s ciljem da budemo nezavisnija zemlja, da živimo bolje i da izgradimo sopstvene francuske i evropske odgovore na izazove veka".

Makron je takođe obećao da će naći "pošten metod" za upravljanje zemljom i ublažavanje društvenih tenzija tako što će Vladu i Parlament naterati da saradjuju sa sindikatima, udruženjima i drugima iz političkog, ekonomskog, socijalnog i kulturnog sveta.

Za predsednika koji ima obučaj da satima drži govore, Makronov današnji govor je bio iznenađujuće kratak, a potom je odvojio vreme da se rukuje, razmeni poljupce i pojedinačno razgovara s mnogima od gostiju.

Posle strogih ograničenja tokom pandemije, koja su većinom ukinuta, na inauguraciji nije bilo maski ili socijalnog distanciranja.

Taj skup je izgledao neobično jer je bio prilagođen deci nekoliko zvanica ih je dovelo, a bile su i dve bebe u kolicima. Makron (44) nema dece, ali ima pastorke i unuke, od kojih su neki danas došli.

Na svečanost je bilo pozvano 500 zvanica, prvenstveno iz politike, ali su bili i glumci, zdravstveni radnici, vojni oficiri i bivši predsednici Fransoa Oland i Nikola Sarkozi.

Makron je na svečanosti u salu za prijeme u Jelisejskoj palati bio sa suprugom Brižit.

Predsednik Ustavnog saveta pročitao je rezultat izbora, a Makron je dobio orden na ogrlici Velikog majstora Legije časti, najviše francusko odlikovanje.

Zatim je izašao u baštu Jelisejske palate gde je pratio počasnu paljbu 21 topovski hitac ispaljen s Trga Invalida, u skladu s tradicijom.

Makron je potom obavo svečanu smotru počasne vojne jedinice. U njoj je bio i deo posade "Monža", drugog po veličini broda francuske Ratne mornarice koji je ključan za nuklearno odvraćanje Francuske.

Too je bila simbolična demonstracija sile zbog ruskog rata protiv Ukrajine, dok Francuska nastoji da se rat zaustavi i Kijevu šalje topove i drugo teško naoružanje.

Autor: Beta

#Evropa

#Francuska

#Makron